Staviate viacpodlažný dom? Ako mať bezpečné schodište?

Schodište je nevyhnutnou súčasťou každého viacpodlažného domu. Zároveň však ide z hľadiska bezpečnosti o jednu z najviac rizikových častí takéhoto domu.

Bezpečnosť je prvoradá

Už dávno neplatí, že schodište bolo automaticky niekde „skrývané“. Teraz nie je ničím výnimočným ak je zakomponované priamo do obytného priestoru domu, kde môže vytvoriť krásny dizajnový prvok.

Pri návrhu schodišťa je však potrebné myslieť na to, že pred dizajnom má prednosť bezpečnosť. Veď čo z krásneho schodišťa ak bude príčinou toho, že si budete musieť dávať urobiť zubné náhrady? Žarty bokom, poďme sa pozrieť na niekoľko základných vecí, vďaka ktorým môžete mať vo svojom novom domčeku bezpečnejšie schodište.

Ako zvýšiť bezpečnosť schodišťa?

Dalo by sa povedať, že základným „bezpečnostným prvkom“ každého schodišťa je zábradlie. Nejde ani tak o to, či si zvolíte nadčasové drevené zábradlie, alebo sa rozhodne pre iný materiál, dôležité je, aby zábradlie spĺňalo platné bezpečnostné normy a niekedy aj niečo naviac. Napríklad ak máte malé deti, rozhodne neodporúčame zábradlie s vodorovnými tyčovými prvkami aj ak spĺňa bezpečnostné normy. Deti by určite lákalo na takéto zábradlie liezť.

Rovnako tak je základom bezpečnej „funkčnosti“ schodišťa to, že všetky jeho stupne budú mať takú výšku a šírku, aby bolo možné pohodlné stúpanie na ne. A taktiež nesmie byť schodište príliš strmé. A nezabudnite na osvetlenie. Ideálne (z praktického aj estetického hľadiska) je osvetlenie zabudované priamo v schodoch, či bočné bodové svetlá.

V neposlednom rade na bezpečnosť schodišťa vplýva aj jeho povrch. Z tohto hľadiska je na tom najlepšie koberec, na ktorom sa nepošmyknete a naviac je na dotyk teplý a absorbuje hluk. Pre mnohých však nejde o príliš trendy riešenie. Alternatívami môžu byť masívne drevo alebo dlažba. Oba tieto materiály však treba ošetriť špeciálnymi protišmykovými nátermi. Cenovo dostupná je „plávačka“, či už laminátová, alebo vinylová, avšak takáto podlaha je veľmi hladká a šmykľavá. Ako protišmyková ochrana môžu poslúžiť schodové lišty, či protišmykové nášľapy.

 

Zdroj obrázka:

Autor: Photographee.eu / Stock.adobe.com