Dnes oslavujeme MDŽ. Viete prečo?

Medzinárodný deň žien je významný sviatok, ktorý na celom svete oslavuje ženy. Málokto však  vie ako vznikol a čo nám má vlastne pripomínať. Jeho korene siahajú až do roku 1909, hoci ako „medzinárodný“ bol oficiálne uznaný Organizáciou spojených národov až v roku 1977.

Pravdepodobne prvú oslavu „Národného dňa žien“ zorganizovala Americká socialistická strana 28. februára 1909 v New Yorku. Jeho cieľom bolo demonštrovať boj za rovnoprávnosť a bojovať za volebné právo pre ženy. Mnohí muži považovali ženy za menejcenné, neschopné samostatne myslieť a veľmi slabé, čo sa odrážalo na výrazne menších platoch, ktoré dostávali ženy za tú istú, alebo často dokonca aj fyzicky namáhavejšiu prácu ako muži.

V snahe oddeliť MDŽ od jeho „socialistických koreňov“ sa neskôr objavili tvrdenia, že tento deň mal byť iba pripomienkou masového protestu tisícov krajčírok z 8. marca 1857 v New Yorku, no toto tvrdenie bolo vyvrátené. Podujatie z roku 1909, na ktorom sa zúčastnilo vyše 15 tisíc žien, inšpirovalo nemeckú socialistickú aktivistku Kláru Zetkinovú, ktorá o rok neskôr na medzinárodnej konferencii v Kodani presvedčila 100 delegátok zo 17 krajín, aby začali po celom svete sláviť Medzinárodný deň žien a demonštrovali tým boj za rovnoprávnosť a volebné právo pre ženy.

Spočiatku nebol stanovený pevný dátum a tak oslavy prebiehali raz v marci, raz vo februári, jednoducho ako to vyšlo. 8. marec bol stanovený ako dátum až po prvej svetovej vojne, presnejšie po februárovej revolúcii v Rusku, kedy socialistická vláda ženám priznala právo voliť a využili tento sviatok ako pripomienku tohto veľkého víťazstva.

Lenže ani pred 50 rokmi nebola rovnosť samozrejmosťou napr. vo Švajčiarku, kde ženám priznali volebné právo v referende až 7. februára 1971 a až v roku 1990 získali ženy právo voliť aj v miestnych voľbách na území celého Švajčiarska.

Ženy dnes síce už zastávajú vysoké funkcie v spoločnosti a aj v politike (spomeňme si napr. na slovenskú prezidentku p. Čapútovú), ale stále sa nájdu muži s predpotopnými názormi z minulého tisícročia. Neuvedomujú si pritom, že bez ženy by tu neboli. Každý z nás má predsa minimálne jednu ženu, ktorú by si mal vážiť za to, že mu dala život – svoju matku.

Mali by sme oveľa častejšie hovoriť ženám, že sú výnimočné, nielen na ich sviatok 8. marca. Dnes oslavujeme, pretože odvážne ženy v histórii sa postavili za svoje práva, čo pomohlo formovať aj súčasnú pozíciu žien v spoločnosti. Prejavte im rešpekt a ocenenie za to, že sú. Dnes je na to ten pravý čas – je predsa Medzinárodný deň žien.


VEDELI STE ŽE:

Aj muži majú svoj deň – MDM alebo Medzinárodný deň mužov sa oslavuje 19. novembra. Tento sviatok je relatívne mladý a stále trochu málo známy. Projekt sa zrodil 8. februára 1991, ale verejne sa začal sláviť až o nejaký rok neskôr. Najdlhšie sa oslavuje MDM na Malte (od roku 1994) a najpopulárnejší je v Afrike v štátoch Trinidad a Tobago. Medzinárodnú podporu od organizácie UNESCO získal MDM až pred zhruba 25 rokmi.


 

TIPY NA TROCHU INÝ DARČEK K MDŽ

Spomeňte si na všetky tie úžasné ženy vo svojom okolí a ukážte, že si ich ceníte. Typickým darčekom na MDŽ je kytica kvetov, príp. nejaká sladkosť, večera alebo spoločný výlet. Žene však môžete darovať aj niečo malé a praktické, čo bude používať každý deň počas celého roka a vždy si pritom spomenie na vás. Napríklad taký…

Digitálny šperk, na ktorom…

Praktický, štýlový a navyše „zlatý“ – jednoducho taký malý „digitálny šperk“, ktorý sa dá všade nosiť ako prívesok na kľúčoch. Má kovové telo, takže nepotrebuje špeciálne zaobchádzanie. Môžete naň nahrať nejaké spoločné fotografie, spomienkové video, alebo vlastný playlist – príjemnú romantickú hudbu na večer. Toto je jedna z tých praktických drobností, ktorá síce veľa nestojí, ale svojej novej majiteľke určite urobí veľkú radosť.

Kingston DataTraveler SE9 (Gen 3)
Cena: 11,29€ za 128GB

Terabajt do dlane

Častým problémom modernej doby je nedostatok miesta na disku. Nech už ide o telefón, kde máme stále viac dát, fotiek a videí, alebo počítač, herná konzola,… Jednoducho akékoľvek zariadenie, kde sa využíva úložisko sa veľmi rýchlo zaplní dátami a preto každému príde vhod rozmerovo miniatúrny, no výkonom obrovský externý SSD disk. Veľký je asi ako krabička zápaliek, ale uloží do seba až terabajt dát rýchlosťou vyše 1000 MB za sekundu! Vďaka USB C rozhraniu a dátovému káblu z USB C na USB A ho pripojíte prakticky ku každému zariadeniu, dokonca aj k moderným televízorom, kde môže poslúžiť tiež ako úložisko pre nahrávanie obľúbených televíznych seriálov. Je to taký malý „švajčiarsky nožík“ pre dáta.

Kingston XS1000
Cena: 80€ za 1 TB

Ruky ich budú milovať

Stále častejšie sa stretávame s bolesťami rúk, za ktoré môže zdĺhavá práca na počítači. Ruky trpia, pretože sú celý deň vykrútené v neprirodzenej polohe a to spôsobuje spomínanú bolesť, či nebodaj až zápal karpálneho tunelu. Predísť sa tomu dá aj používaním ergonomických periférií – vertikálnej myši, ktorá vráti ruku do správnej polohy a zvlnenej rozdelenej klávesnice, ktorá pomáha pri písaní udržiavať prirodzenejší uhol rúk voči telu. Malá zmena sklonu rúk pri práci prinesie obrovskú úľavu a ten komu venujete k MDŽ ergonomický set vás bude jednoducho milovať, pretože sa akoby zázrakom vylieči. Kvalitné periférie sú základ nielen pre zdravie, ale aj pre lepšiu produktivitu práce.

vertikálna myš Logitech LIFT / klávesnica Logitech Wave
Cena: 66,90€ / 69,90€