Dve dilemy, ktorým môžete pri zariaďovaní kúpeľne čeliť

Často malá, ale rozhodne veľmi dôležitá súčasť každej domácnosti, to je kúpeľňa. Jej zariaďovanie býva výzvou a skrýva množstvo dilem. Napríklad ako vyriešiť ohrev vody alebo či uprednostniť vaňu, alebo sprchový kút? A práve na tieto dve dilemy vám skúsime dať stručnú odpoveď.

Bojler alebo prietokový ohrievač?

Začneme radou pre všetkých, ktorí si musia svojpomocne vyriešiť ohrev vody. Ponúkajú sa dve časté riešenia, spoľahlivý bojler Tatramat alebo prietokový ohrievač vody. Každé riešenie má výhody aj nevýhody.

Bojler vám zabezpečí stály dostatok teplej vody a okrem elektrickej zásuvky ho môžete pripojiť aj na plynový kotol, či kotol na tuhé palivo. Je všeobecne považovaný za lepšie riešenie. Avšak ak je u vás priestor problém, môže byť pre vás vhodnejší práve prietokový ohrievač, ktorý zaberá menej miesta a jeho inštalácia je jednoduchšia.

Vaňa alebo sprchový kút? 

A teraz poďme k dileme, ktorú má pri rekonštrukcii kúpeľne takmer každý. Vaňa alebo sprchový kút? Najlepšie to majú tí, ktorí majú priestrannú kúpeľňu a zmestia do nej aj vaňu aj „sprcháč“. A paradoxne aj tí, ktorí majú až príliš malú kúpeľňu, majú jasno, iné riešenie, než sprchový kút, totiž nepripadá do úvahy.

Naozaj dilema je to potom pre väčšinu ľudí, ktorí majú kúpeľňu dostatočne priestrannú aj pre vaňu, ale zároveň nie tak veľkú, aby do nej zmestili okrem vane aj sprchový kút. Podľa čoho sa rozhodnúť? Podľa dizajnu? Tým moc nevyriešite, napríklad v dobrom kamenárstve vám spravia luxusný kamenný obklad tak pre vaňu ako aj pre sprchový kút.

Rozhodnúť sa tak musíte čisto podľa toho, čo je pre vás praktickejšie. Vaňu oceníte ak je relax v horúcej vani pre vás tým najlepším zakončením dňa a taktiež pri malých deťoch. A aj ak bývate v byte a nemáte tak možnosť niektoré veci čistiť na dvore. Sprchový kút zase šetrí vodu (ak sa nesprchujete extrémne dlho) a priestor vo vašej kúpeľni a rozhodne je lepšou voľbou pre ľudí so sťaženou mobilitou.

 

Zdroj obrázka:

Autor: littleny / Stock.adobe.com