Dajte zbohom pigmentovým škvrnám na vašej tvári

Pigmentové škvrny patria medzi najčastejšie problémy, s ktorými sa ženy od určitého veku stretávajú. Prejavujú sa predovšetkým na tvári, krku, výstrihu a chrbtoch rúk. Často býva používaný výraz „starecké škvrny“, pretože kvôli nim pokožka vyzerá staršia. A keď škvrny nadobudnú tmavšiu, hnedú farbu, zbavíte sa ich už ťažšie. Venujte im preto zvýšenú pozornosť už pri ich vzniku.

Ako vznikajú pigmentové škvrny?

Hlavným faktorom vzniku pigmentových škvŕn, alebo tzv. hyperpigmentácie, je slnko.  Ak nadmerne vystavujeme pokožku slnečnému žiareniu so zlou ochranou, kožné bunky reagujú zvýšenou tvorbou melanínu – pigmentu (tmavého farbiva). Pokiaľ je niekde narušená jeho tvorba, dochádza k hyperpigmentácii. Pigmentové škvrny však nie sú iba dôsledkom nadmerného opaľovania. Môžu vzniknúť aj pri používaní niektorých liekov, v dôsledku akné a ich tvorbu taktiež ovplyvňujú aj hormonálne zmeny počas tehotenstva, alebo užívanie hormonálnej antikoncepcie. Ak aj vás trápia takéto nepekné fľaky, na trhu existuje v súčasnosti množstvo prípravkov, ktoré dokážu pigmentové škvrny zmierniť či dokonca úplne eliminovať.

Prevencia a starostlivosť

Pre redukciu tmavých škvŕn a získanie žiarivej, zjednotenej pokožky je najdôležitejšie osvojiť si správnu každodennú rutinu starostlivosti o pokožku spojenú s prevenciou.

Ako sme spomínali, základným faktorom vzniku a zhoršenia pigmentových škvŕn je slnečné žiarenie. Preto dermatológovia a odborníci odporúčajú UV ochranu ako základný krok pre každodennú ochranu pokožky. Nepodceňujte slnečné lúče ani na jeseň či v zime, sú rovnako zradné a dokážu pokožke ublížiť rovnako, ako v lete. Ideálne je používať prípravky ochrany s najvyšším faktorom, a to celoročne. Môžete využiť opaľovacie krémy s SPF alebo siahnite po špeciálnych pleťových krémoch s UV ochranou. So zjednotením farby a znížením pigmentácie vám pomôžu aj správne zvolené pleťové produkty s účinnými zložkami. Zrejme najčastejšie používaná zložka v boji s pigmentovými škvrnami je vitamín C. Je známy svojimi rozjasňujúcimi vlastnosťami a jeho pravidelným používaním dochádza k zjednoteniu tónu pleti, k prejasneniu a oživeniu unavenej  a mdlej pleti bez života. Ďalším účinným pomocníkom je kyselina glykolová, ktorá  pomáha redukovať pigmentové škvrny vďaka svojim významným exfoliačným vlastnostiam. Nie je samozrejme ideálna pre všetky typy pleti a je dôležité s ňou zaobchádzať opatrne. Zaraďte tieto zložky do vašej každodennej rutiny a uvidíte, že výsledky nechajú hovoriť za seba.

Profesionálna pomoc

Ak vám takáto domáca liečba napriek všetkému neprináša požadované výsledky, alebo sú vaše pigmentové škvrny už rozsiahle, môžete využiť aj služby profesionálnych kozmetických salónov či dermatológov. Najznámejšou procedúrou na odstránenie pigmentových škvŕn je chemický peeling, ktorý vďaka použitiu jemnej koncentrácie prírodných kyselín zbaví tvár najvrchnejšej časti kože. Vaša pokožka omladne a bude na dotyk hebká a vláčna. Reakcia na túto procedúru však býva rôzna a vy by ste mali rátať s niekoľkými dňami na rekonvalescenciu. Ešte účinnejšie je použitie lasera, ktorý sa dokáže presne zamerať na vzniknutý problém.

S voľbou týchto procedúr sa však neunáhlite. Dôkladne si preštudujte všetky informácie a hlavne si vyberte kvalifikované miesto, kde vám danú procedúru vykonajú. Profesionál by napríklad nemal odporučiť použitie chemického peelingu suchej a citlivej pokožke. Takisto je táto metóda aj časovo obmedzená. Ideálne je ju vykonávať práve na jeseň či počas zimných mesiacov.  S príchodom jari a prvých slnečných lúčov by ste na ňu mali radšej zabudnúť.

Výnimočnou vlastnosťou našej pokožky je to, že sa dokáže veľmi rýchlo regenerovať. Ak jej doprajete potrebnú starostlivosť v spojení so správnou a ochranou pred slnečnými lúčmi, boj proti pigmentovými škvrnám určite vyhráte.

Il. fotografia: pinterest.com
Galéria:
Denní olej na tvár s vitamínom E,  Inlight Bio , (30 ml) 54,95€, www.biOrganica.sk
Krém na opalovánie, Butterbean Bio SPF 30, 35,95€, www.biOrganica.sk
Krém s kyselinou hyaluronovou, Naturalis Bio Super Cream (50 ml), 35,95€, www.biOrganica.sk
RE- PIGMENT NIOD Sérum pre pleť s hyperpigmentáciou (15ml alebo 30ml), 60,00€, www.beautysecret.sk
Rozjasňujúce denné sérum s vitamínom C, DAILY VITAMIN C Omorovicza, (30 ml), 105,00 €, www.beautysecret.sk
Vysoko koncentrované sérum s 30% vitamínom C, ETHYLATED L-ASCORBIC ACID 30% NETWORK NIOD (30 ml), 40,00 €, www.beautysecret.sk
Ziaja Goat’s Milk vyhladzujúci denný krém SPF 15, 3,72€, www.e-ziaja.sk
Ziaja Med, Whitening Care ochranný krém proti pigmentovým škvrnám SPF 20, 7,02€, www.e-ziaja.sk
Ziaja Med, Whitening Care zosvetľujúca lokálna starostlivosť proti pigmentovým škvrnám, 5,88€, www.e-ziaja.s