Zachytiť snežného leoparda

Fotograf Vincent Munier je jedným z najlepších fotografov voľne žijúcich živočíchov. Aj preto niet divu, že sa mu podarilo zachytiť vzácneho snežného leoparda v jeho prirodzenom prostredí.

Ohrozený snežný leopard je majstrom v maskovaní – dokáže sa skrývať lepšie než akýkoľvek iný druh. Podľa Vincenta Muniera by sa mohol nachádzať len pár metrov od vás a vy by ste o tom ani len netušili. Preto úloha zachytiť ho vyžadovala náležitú prípravu. Samozrejme, bez správnej techniky by to nešlo. Ako však Vincent spomína, je to jednoduchšie, keď stojíte na jednom mieste dva až tri dni.

Fotenie vo voľnej prírode je jedinečný žáner, ktorý tento Nikon ambasádor ovláda dokonale. Jeho dokumentovanie ohrozených, voľne žijúcich druhov zvierat prebiehalo v Tibete, vo vysokých nadmorských výškach dosahujúcich až 5000 metrov, v mrazivých teplotách a nerovnom teréne, pričom bol vybavený len fotoaparátom Nikon, stanom a teplým oblečením.

Vincentovi sa podarilo zachytiť divokého jaka, gazely, antilopy, tibetskej piesočnej líšky, no najmä jedinečného snežného leoparda, ktorý je ohrozeným druhom najmä kvôli zásahu ľudí a prebiehajúcim klimatickým zmenám. „Ženie ma zvedavosť a smäd po dobrodružstve, takže fotografovanie vzácnych, voľne žijúcich živočíchov v tibetských vrchoch bola dokonalá výzva,“ komentuje Munier. „Keď pracujete v takých nepriaznivých podmienkach, chcete mať so sebou ten najlepší fotoaparát a objektív. Preto techniku Nikon používam už od 12-tich rokov.“

Počet snežných leopardov vo voľnej prírode dramaticky klesá, pár ich žije na Tibetskej náhornej plošine. Vincentovi sa ho však nepodarilo zachytiť na prvýkrát, toto bola jeho tretia návšteva Tibetu. Jeho maskovanie a povaha totiž spôsobuje, že je veľmi ťažké ich nájsť a zachytiť. Na tomto treťom výlete sa Vincentovi podarilo zostať v tesnej blízkosti matky so svojím dieťaťom dva dni.

Vincent Munier prechováva hlbokú úctu a vášeň k prírode a divé zvieratá fotil po celom svete. Medzi jeho najvýznamnejšie projekty patrí fotenie polárnych vlkov na Ellesmerovom ostrove v Kanade a labutí a žeriavov na japonskom ostrove Hokkaidó. Vincent je tiež prvý fotograf, ktorý trikrát po sebe získal cenu „BBC Wildlife Photographer of the Year ‘Erik Hosking Award’“. Jeho snímky sa vystavujú v umeleckých galériách a publikujú v prestížnych medzinárodných časopisoch.

Pozrite si video s Vincentom Munierom:

https://www.youtube.com/watch?v=_OEOYNmxiik&feature=youtu.be

 

Posted in Art