Skupina HEX vydáva nový album v podobe knihy s názvom TEBE!

Skupina HEX vydáva nový album v unikátnej podobe knihy s názvom TEBE. Je na ňom 11 nových piesní, vrátane inštrumentálneho intra „Sonosféra“, ktoré odkazuje na nahrávanie v štúdiu SONO pri Prahe. Práve v tomto štúdiu nahrávali aj hudobné legendy David Bowie, Gipsy Kings, Julian Lennon alebo česká kapela Lucie. Jedinečný album v tvare knihy obsahuje okrem autorských skladieb skupiny HEX aj poviedku od spisovateľa Pištu Vandala, v ktorej hrajú hlavnú úlohu pesničky tejto kultovej kapely. Kniha má nádherný dizajn a jej súčasťou sú fotografie od Braňa Šimončíka. Názov albumu je príznačný – HEXáci ho venujú práve TEBE!

Fanúšikovia sa konečne dočkali! Na svete je nový radový album skupiny HEX, na ktorý čakali dlhých sedem rokov. Album TEBE vznikal vyše dva a pol roka. Skladby sa finalizovali v jednom najlepších štúdií v strednej Európe – v štúdiu SONO pri Prahe od decembra 2016 do júna 2017.

„Štúdio SONO je po všetkých stránkach fantastické, celé nahrávanie sme si užívali. Láska k štúdiu sa začala zoznámením sa s Milanom Cimfem, ktorý album nahrával a stal sa aj jeho koproducentom. Milan Cimfe je profesionál, ktorý našim piesňam dodal ďalší rozmer. Sadli sme si aj ako ľudia, čo je nesmierne dôležité, keď sme boli v štúdiu tak dlhý čas. Stali sa z nás kamaráti,“ konštatuje basgitarista Tomáš „Yxo“ Dohňanský.

„SONO je legendárne štúdio, kde nahrávali hviezdy ako David Bowie, Living Color, Glen Hansard, Gipsy Kings, Limp Bizkit, Julian Lennon, Joss Stone, Lucie, Wanastowy Vjecy a samozrejme HEX. Štúdio sa nachádza za Prahou, v malej dedinke Nouzov. To miesto je naozaj inšpirujúce a aj s okolitou krajinou dodáva energiu k práci. Ako správne rozhodnutie sa ukázal fakt, že sme opustili Bratislavu a mohli sme sa venovať iba nahrávaniu albumu…“ dopĺňa bubeník Tibor „Tybyke“ Szabados.

TEBE obsahuje 11 nových autorských skladieb kapely HEX, vrátane nových singlov „Nezaspím“ a „Ľahký song“. Všetky skladby má na konte zohraná autorská dvojica  Peter „Ďuďo“ Dudák a Martin „Fefe“ Žúži.

„Album otvára intro „Sonosféra“. V inštrumentálnej skladbe sú použité len dva zvuky, na môj mobil nahratý ruch prírody a prelietavajúcich lietadiel, pretože štúdio je blízko letiska. A potom dlho znejúci akord D dur, ktorý som vystrihol z konca našej poslednej radovej platne „Ty a ja“ z roku 2010, a ten som len otočil, akoby prichádzal. Bavia ma takéto odkazové fóriky –  teraz môžem povedať, že kde sa „Ty a ja“ konči, „Tebe“ sa začína…“ hovorí autor hudby a spevák HEXu Peter „Ďuďo“ Dudák

Album TEBE dostal jedinečnú podobu knihy, ktorá je doslova dizajnovým kúskom. Obsahuje fotografie renomovaného fotografa Braňa Šimončíka, texty skladieb a poviedku od spisovateľa Pištu Vandala, v ktorej hrajú hlavnú úlohu piesne tejto kultovej kapely.

„Pišta Vandal je naozaj makač, napísal veľmi milé literárne dielo. Zostali sme príjemne prekvapení rozsahom aj námetom poviedky. Teraz je to už len na poslucháčovi a čitateľovi. Ako sa mu to bude páčiť…“ vraví textár a gitarista Martin „Fefe“ Žúži.

„Povedali sme si, že ak sa máme fotiť, čo zrovna nie je naša najobľúbenejšia činnosť, tak to musí byť s tými najlepšími. Oslovili sme preto Braňa Šimončíka, ktorý zavolal stylistku Zuzku Kanisovú a výsledkom bol jeden pohodový deň, ktorého výsledkom sú úžasné fotografie. Tešíme sa, že naši fanúšikovia  nedostanú klasickú umelohmotnú krabičku alebo digipack s CD, ale niečo viac. Pri čítaní poviedky alebo textov skladieb si budú môcť pustiť naše noée pesničky, otvoriť si vínko a relaxovať…“ uzatvára Tomáš „Yxo“ Dohňanský.

Posted in Art