Výstava Andreja Dúbravského – Rural Desires.

Maliar Andrej Dúbravský (*1987) sa po úspešnom pôsobení v New Yorku vrátil na určitý čas na Slovensko. V Bratislave však pocítil, že toto mesto mu až tak nevyhovuje a rozhodol sa kúpiť dom na dedine. Mesto s približne 9 miliónmi ľudí vymenil za obec Rastislavice s ani nie tisíckou obyvateľov.

Ako sám Dúbravský hovorí, vie si predstaviť žiť len v dvoch prostrediach – na dedine alebo v New Yorku. Nič medzi tým. Autor je absolvent Vysokej školy výtvarných umení v Bratislava, kde pôsobil v 4. ateliéri profesora Ivana Csudaia a štúdium dokončil v Ateliéri +-XXI Daniela Fischera. Ešte ako študent v roku 2012 vyhral cenu VÚB Maľbu roka. Jeho tvorba sa predáva, má komerčný úspech a takisto sa nachádza aj v zbierke Slovenskej národnej galérie. Úspešne vystavoval v New Yorku, Berlíne či Prahe, hoci najviac zarezonovali práve výstavné experimenty v jeho vlastnej réžií – scenéria zatopeného depa plánovaného bratislavského metra (The very exciting mysterious aquarium, 2013), bývalé mäsiarstvo (No Ambitions, 2011) či ostrov na Zlatých pieskoch (Golden Sands, 2012) za zdajú byť akoby prirodzenejším prostredím pre Dúbravského diela.

Samostatná výstava Andreja Dúbravského – Rural Desires v Galérií mesta Bratislavy je po ukončení štúdia jeho prvým monumentálnejším a komplexným sólo projektom na Slovensku, pričom hlavnou inšpiráciou mu je čerstvá záľuba – záhradkárčenie. Dúbravský začína pociťovať ekologickú zodpovednosť, uvedomuje si vlastné (nevyčerpateľné) zdroje, ale takisto sa zamýšľa nad tým, kto vlastne Slováci sú, aké sú naše priority, uvažovanie a správanie. Experimentuje s pesticídmi a herbicídmi obsahujúcimi železo, ktoré sa so svojou typickou hnedo-červenou farebnosťou dostávajú na nové obrazy. V jeho aktuálnych dielach nachádzame zátišia s jabloňou, ikonické symboly pšeničných klasov, slamu, či letné klobúky. Na vedomie sa tak dostávajú reminiscencie umenia socialistického realizmu s typickým kultom práce. Rukopis je expresívny a nedokonalý. Jeho keramické vázy, ktoré pripomínajú antické amfory či barokový a rokokový porcelán, kričia v záchvate amoku. Cítiť z nich bolesť, strach a utrpenie. Vymodelované telíčka postáv sú podobne expresívne ako figúry v obrazoch. Dúbravský sa inšpiruje pornografiou, sexom, internetovými zoznamkami, sociálnymi sieťami či voyeurizmu. Zaujímajú ho problémy súčasnosti, ako sú anorexia či extrémna obezita. Rural Desires je takisto denník mestského muža, ktorý sa zžíva s dedinským prostredím, snaží sa rešpektovať nové pravidlá a túži zapadnúť medzi domácich. Súčasťou výstavy bude špeciálny environment, ktorý autor vytvorí priamo na mieste. Neviazaná a expanzívna priestorová inštalácia bude udierať na všetky vaše zmysli. Andrej Dúbravský sa v októbri vracia späť do New Yorku – nezmeškajte túto jedinečnú príležitosť stretnúť ho osobne!

Miesto konania výstavy: Galéria mesta Bratislavy, Mirbachov palác

Vernisáž výstavy: 3. septembra 2015 o 17:00

Trvanie výstavy: 4. septembra – 15. novembra 2015

Posted in Art