Počas jesenných dní vás zahreje hravá „18“-tka z JM

Dní sa nám akosi skracujú, pomaly ale isto dávame zbohom teplému počasiu. Pred nami máme dlhšie večere v teple so šálkou čaju. Pochmúrne večere však so sebou prinášajú, aspoň pre mňa, čas s priateľmi  s pohárom dobrého vínka. Je to obdobie, kedy sa my, milovníci vína môžeme tešiť na pestrú paletu vín z tohtoročnej úrody.

A po návšteve v JM Vinárstve Doľany, sa skutočne máme na čo tešiť! Vinárstvo, ktoré ma za sebou už 30 ročnú tradíciu poctivej vinárskej a vinohradníckej práce, prinieslo tento rok na trh hravú, farbami a chuťami hrajúcu „18“-tku, ktorá sa vám tak skoro neminie. Predstavili ju totižto v 3l a 5 l balení Bag in boxu.

Hrozno  tohto roku dozrelo skôr, ako zvyčajne a to vďaka slnečnému teplému počasiu. Vinárstvo rok 2018 hodnotí ako úspešný a krásny, úroda je v skvelej kondícii, bez poškodenia čí náznaku chorôb a s vhodnou cukornatosťou, čo je predzvesťou naozaj výborných vín v tomto ročníku. Na „18“tku použili hrozno z odrody Irsai Oliver .

Biela odroda Irsai Oliver je typickou súčasťou stredoeurópskeho vinárskeho dedičstva. Narodila sa v roku 1930 v Maďarsku. Jej predkami, z ktorých ju vyšľachtili, sú staré odrody tejto časti starého kontinentu.

Na jednej strane Čabianska perla – voňavá muškátová odroda, vďaka svojej príjemnej chuti najčastejšie používaná ako stolová odroda. Na druhej strane odroda Bratislavské biele, prastará podunajská sorta, ktorá sa vyskytuje už len ojedinele vo vinohradoch, starých niekoľko desaťročí.

Dieťa takýchto rodičov sa na nich poriadne ponáša. Irsai sa často vychutnáva aj ako voňavé, chutné stolové hrozno. Oprávňuje ho na to jemná muškátová vôňa, hroznová chuť i správanie viniča. Ak sa z takéhoto hrozna urobí víno, nemôže byť iné.

„18“tka z JM Vinárstva Doľany prešla rôznymi fázami svojho vývoja, od pučania, nalievania, bujného kvasenia až k svojej sviežosti. Vínko „18“-tka vzišla zo súkromných viníc Podháje horné a stredné v katastrálnom územi Dolné Orešany a Fosandle horné v k.ú. Doľany z  18416 krov na 5,17 ha. Excelentný zdravotný stav , cukornatosť  16  – 18 °NM , ju predurčuje ako veselú, iskrivú, ľahkú a sviežu. Kto by si nezaspomínal na krásnych „18“, keď svet bol pre nás gombička, mali sme množstvo snov a krásnych ilúzií. A presne tieto pocity vo vás vyvolá víno z JM Vinárstva Doľany „ 18 “ – tka. Najlepšie na tom je, že sa nemusíte obávať, že sa vám rýchlo minie. Pokiaľ si ju zakúpite v Bag in boxoch, vydrží vám na viaceré jesenné večere. Jedným od pitím vás zavedie do krásnej doby sladkých „18“. Na zdravie!