Trh s ojazdenými automobilmi sa naďalej rastie, motoristi na ne míňajú stále najviac.

Slováci si majú z čoho vyberať. Len v máji sa na trhu s ojazdenými vozidlami objavila ponuka vyše 41 tisíc vozidiel. Priemerná cena, ktorú boli zákazníci na svoje auto z bazára minúť bola 11 470€ a priemerný vek vozidla je 8,7 roka.

Z dát kontinuálneho monitorovania trhu, ktoré AAA AUTO vykonáva kombináciou analýzy všetkých dostupných inzertných auto serverov, konkurencie a vlastných výkupných a predajných dát ďalej vychádza, že najviac vozidiel je k dispozícii v Bratislavskom (7 813) a najmenej v Prešovskom (2 919) kraji. Motoristi sledujú najmä stav odometra, ktorý je po zavedení nového zákona do praxe dôležitým ukazovateľom hodnoty auta. Predané vozidlo má za sebou priemerne 154 633km.

Pri porovnaní priemerných cien ojazdených vozidiel v susedných krajinách sa Slovensko dostáva na prvé miesto. Domáci motoristi boli ochotní v minulom roku za ojazdené vozidlo minúť až 11 470 eur, pričom v Českej republike len 6 700 eur a v Poľsku dokonca iba 4 800 eur. Priemerný vek vozidiel sa pohybuje v rozmedzí zhruba dva a pol roka. Najmladšie vozidlá (8,7 roka) sa ponúkajú na Slovensku, najstaršie v Poľsku (11,9 roka). V Českej republike činí priemerný vek jazdeného vozidla rovných 10 rokov.

Popularita nemeckých značiek.

V rebríčku obľúbenosti vedie medzi značkami domáca Škodovka s modelmi Octavia a Fabia, nasledovaná ďalšou továrenskou značkou Volkswagen Golf a Passat. Obľúbenosť nemeckých značiek potvrdzuje umiestnenie BMW a AUDI. Prvú desiatku značiek vozidiel, po ktorých siahajú Slováci najviac uzatvára Ford s modelom Focus.

Najpopulárnejší TOP 10 vozov na slovenskom trhu ojazdených áut v mesiaci máj bolo:

Najpopulárnejšie jazdené vozidlá na slovenskom trhu v máji 2016
1. Škoda Octavia 6. Audi A4
2. Škoda Fabia 7. Audi A6
3. Volkswagen Golf 8. Škoda Superb
4. Volkswagen Passat 9. BMW 5
5. BMW 3 10. Ford Focus