Radový dom – bývanie pre prímestský štýl života.

Chcete si užívať všetky benefity mestského života, no zároveň  túžite po niečom viac než je bývanie  v paneláku?  Zaujímavú alternatívu predstavujú radové rodinné domy na predmestí. V porovnaní s bývaním v byte vám ponúknu viac súkromia, kontakt s prírodou a najmä,  strecha nad hlavou bude patriť iba vám…

Kde a ako budeme bývať je jedno z najväčších rozhodnutí v živote človeka. Mnoho ľudí, má celkom jasnú predstavu o tom, či im viac vyhovuje život v meste alebo na vidieku, no pre mnohých ďalších je to veľká dilema.  Je lepšie dať prednosť  pokojnejšiemu bývaniu v rodinnom dome so záhradkou alebo uprednostniť  byt  v meste, kde sú dostupnejšie obchody, služby, kultúra a kde je viac pracovných príležitostí?

Ideálnym riešením sa javia prímestské oblasti, ktoré ešte majú priestor na výstavbu rodinných domov. Vzhľadom na lukratívnosť týchto lokalít je tu však cena pozemkov pomerne vysoká, čo prirodzene speje k snahe investorov o maximálne  využitie každého štvorcového metra.  Skôr než samostatne stojace rodinné domy je v takýchto podmienkach vhodnejšia radová zástavba, pri ktorej je možné lepšie využiť pozemok . Voľná – nezastavaná  plocha tak nebude roztrúsená po obvode domu, ale spojená do dvora či átria, ktoré je možné vylepšiť zeleňou a využívať pre príjemné trávenie voľného času.  Netreba snáď  zdôrazňovať, že kultivovaný vzhľad stavieb má významný podiel aj na celkovej kvalite obytného prostredia.

Radový rodinný dom spája  výhody  bytu a rodinného domu. Miera súkromia  v týchto domoch síce nie je taká vysoká ako pri izolovaných rodinných domoch, v porovnaní s bytmi však ponúka viac exteriérových plôch a bezprostredný kontakt so zeleňou. „Oproti individuálnemu rodinnému domu je nespornou výhodou radového domu aj to, že  si klient takýto dom kupuje ako kompletný produkt – podobne ako je to v prípade bytu. Nemusí  sa zaoberať vybavovaním prípojok na infraštruktúru, výberom stavebných materiálov ani stavebným dozorom, to všetko zaňho spraví developer,“ vymenúva  Ing. arch.  Richard Kastel z ateliéru Office 110 architekti, jeden z autorov projektu radových domov v Záhorských sadoch,  ktorý tento rok získal ocenenie fasáda roka a nomináciu na CE-ZA-AR.

Ako nevýhodu rodinných domov v radovej zástavbe by niekto mohol vnímať, že klient má len malú možnosť ovplyvniť  dispozičné riešenie svojho bývania cez drobné úpravy pôvodného projektu. Na druhej strane, kvalitné projekty, ktoré zodpovedajú nárokom na moderné súčasné bývanie žiadne zásadné zmeny nevyžadujú.  Okrem toho, radové  domy sa zvyčajne predávajú ako holobyty, takže ich budúci majitelia majú dostatok priestoru na to, aby dotvoril svoje bývanie podľa vlastných predstáv – výberom  povrchových úprav v interiéri, zariadením kuchyne, kúpeľne a ďalších miestností.

„V prípade projektu radových domov, ktoré sme navrhovali pre lokalitu Záhorských sadov, máme  záruku zachovania štýlovej čistoty, pokiaľ ide o vonkajší  vzhľad zástavby,“ hovorí  Richard Kastel a pokračuje: „Je to dané tým, že  sa majitelia domov musia,  pri finálnych úpravách či pri prípadných  zásahoch do stavby, riadiť dizajn manuálom. Vzhľad radových domov sa tak časom nezmení pod vplyvom individuálnych zásahov.“