Fenomén menom Espresso.

Prečo máme tak radi espresso? Veríme, že nám dodá energiu, že sa vďaka nemu budeme cítiť lepšie, vitálnejšie, že nabudíme svoj organizmus na tie najlepšie výkony. Ak si k tomu pridáme rituálny zážitok zo samotného pitia kávy, espresso je teda magický nápoj spojený s emóciami, príjemnými stretnutiami a zážitkami.

„Espresso je nápoj s objemom 30 ml, ktorý sa pripraví zo 7-9 g jemne mletej kávy, ktorou prechádza voda zohriata na 88-95 °C pri tlaku 9 – 10 barov počas 20 – 30 sekúnd (pri kávovaroch s tlakovou reguláciou v priebehu prípravy môže byť o niekoľko sekúnd viac). Takýto nápoj je charakteristický krémovou penou plnou éterických olejov na povrchu ( tvorí 10 %-30 % nápoja) a prináša veľmi intenzívny aromatický pocit“, vysvetľuje Ing. Jaroslav Útly, generálny riaditeľ spoločnosti ATC-JR, s.r.o., ktorá je výrobcom a producentom značky kávy Columbo® a má vlastný Coffe shop s možnosťou posedenia a degustácie kávy, ako aj e-shop www.dobrakava.eu.

Ako si objednať espresso a čo by mi mali priniesť?

Jednoduchá objednávka: „Espresso, prosím.“ by mala školenej obsluhe postačiť k tomu, aby vedela čo ste si objednali. Ďalšie popisovanie ako malé, veľké, či „piccolo“ je zbytočné, i keď treba podotknúť, že v našich končinách celkom bežné. Je síce ťažké rozoznať malých a veľkých 30 mililitrov, no u nás to nie je problém a skomplikovali sme si to „malým“ či „stredným“ a dokonca „veľkým“ espressom. Najneskôr do dvoch minút po utíchnutí mlynčeka na kávu by sa mala pred vami na stole objaviť nerezová tácka so šálkou pri ktorej je na pravej strane položená lyžička. Servírovanie by malo obsahovať minimálne výber z dvoch druhov cukru (repný, trstinový, prípadne fruktóza a nejaké sladidlo pre diabetikov) v sprievode s malým pohárom čistej neperlivej vody. Táto slúži na prepláchnutie chuťových kanálikov pred vychutnaním si espressa. Pre dokonalosť by mala byť servírovaná aj nádobka s ohriatym mliekom.

Kávový elixír.

Vo vnútri šálky by sa mala na povrchu nápoja nachádzať koncentrovaná emulzia s hladkou krémovou penou vysokou niekoľko milimetrov bez veľkých bubliniek. Tá sa po rozhrnutí lyžičkou  vracia naspäť. Je tak hustá, že prípadne vsypaný cukor sa na nej na chvíľu zadrží a potom naraz prepadne. Farba je orieškovo – čokoládová s červeno – hnedým tigrovaním. Vôňa je intenzívna a podľa použitej zmesi kávy môže byť čokoládová, oriešková, karamelová, ovocná, kvetinová či bylinková. Pokiaľ vyššie uvedený popis zodpovedá tomu, čo vám priniesli na stôl, môžete si vychutnať svoju šálku espressa. V opačnom prípade by ste mali oznámiť obsluhe, že to, čo priniesli ste si neobjednali.

„Veľké espresso.“

Pokiaľ máte radšej väčší kávový nápoj a chcete ho pripraviť na espresso kávovare, tak by ste si mali správne objednať Caffé Americano, tzv. predĺžené espresso. Servíruje sa ako espresso s kanvičkou horúcej vody, aby si zákazník kávu predĺžil (zriedil) podľa vlastnej chuti.

Faktory ovplyvňujúce kvalitu espressa: Milovníci espressa si svoj nápoj objednávajú kvôli silnému chuťovému a aromatickému zážitku. Tu sú najdôležitejšie faktory, ktoré jeho kvalitu ovplyvňujú a pri návšteve kaviarne sa dajú aspoň čiastočne skontrolovať:

Káva – najvhodnejšie sú kvalitné čerstvo upražené kávové zrná z poslednej úrody (z kávy staršej ako 6 mesiacov od upraženia, hoci je v dobrom obale a má záruku až 24 mesiacov, už dobré espresso nepripravíte). Ak vám obsluha nevie podať informácie o káve, tak na pohľad by mali byť zrná rovnomerne hnedé – nie čierne a bez výrazných mastných škvŕn na povrchu.

Voda – vzhľadom na to, že v šálke espressa je až 95% vody, je potrebné dbať o jej kvalitu, ale ako zákazník si to ťažko skontrolujete. Je dobré vidieť na prívode vody aspoň filter s obtokom.

Technológia – čím kvalitnejšia technológia, tým lepší výsledok. Podľa značky kávovaru je niekedy ťažko určiť čo sa skrýva vnútri, pretože niektoré firmy majú kvalitnú i ekonomickú radu výrobkov. Mlynček by mal byť bez zásobníka na mletú kávu (ten má opodstatnenie len vo veľkých prevádzkach), pretože váš nápoj má byť pripravený z čerstvo pomletej kávy, najlepšie do 15 minút od pomletia.

Človek – ak nepripraví kávu správne, nenastaví dobre hrúbku mletia, nebude dbať o čistotu, tak celé úsilie a všetky investície vyjdú nazmar. Prezrite si pracovisko, čistotu kávovaru a mlynčeku, pozorujte baristu pri práci a to vám pomôže utvoriť si vlastný obraz o tom, čo sa bude nachádzať vo vašej šálke espressa.

„Kávu na prípravu espressa, ktorú môžete ochutnať aj v našom Coffeeshope sme vytvorili z káv druhu arabika kvôli ich chuťovej a aromatickej bohatosti. Columbo® espresso je pre zákazníka chuťovým výletom okolo sveta, pretože základ nápoja je tvorený juhoamerickými kávami, ktoré mu dodávajú hutnosť a kompaktnosť, aróma orieškov a korenistosť v chuti pochádza z kávových zŕn dopestovaných v strednej Amerike a iskrivá ovocná kyselinka zas z káv afrických“, dodáva Ing. Jaroslav Útly.