Najdôležitejšie veci pri riešení podkrovného bývania

Láka vás podkrovné bývanie? A dokonca sa chystáte tento svoj sen zrealizovať? Či si práve navrhujete svoj budúci domček, alebo sa vo vašom dome chystáte na rekonštrukciu podkrovia, ktorá ho premení na obytný priestor, na začiatku budete musieť vyriešiť dve podstatné veci.

Dispozícia

Ako prvú budete musieť vyriešiť dispozíciu. Chcete podkrovie ako otvorený priestor, ktorého jednotlivé časti budú oddelené v podstate len opticky nábytkom, či dekoračnými prvkami, akými sú napríklad jedinečné perforované plechy, alebo sa bude podkrovie skladať z viacerých samostatných izieb?

Obe riešenia majú svoje výhody a nevýhody. Otvorený priestor si budete môcť lepšie prispôsobiť, keďže vás nebudú obmedzovať priečky, viacero dverí a pod. Tým pádom dokážete priestor využiť oveľa efektívnejšie. Nevýhodou je minimum súkromia a potreba v zime vykurovať a v lete chladiť vždy celé podkrovie.

Samostatné podkrovné izby sú výhodné hlavne pre rodiny s deťmi, keďže tie budú môcť mať každé vlastnú izbičku. Nevýhodou v tomto prípade je, že uberiete z obývateľnej rozlohy podkrovia a na podkroví bude musieť byť aj viac okien.

Okná

A práve okná sú tou druhou dôležitou vecou. Akonáhle budete mať podkrovie navrhnuté po dispozičnej stránke, bude potrebné dôkladne navrhnúť počet a umiestnenie okien. To je pri podkroví obzvlášť dôležité.

Každého totiž láka predstava podkrovia s veľkými oknami, cez ktoré bude úžasný výhľad von. Treba si však uvedomiť, že cez strešné okná do interiéru prúdi viac slnečných lúčov a v lete tak hrozí prílišné prehrievanie podkrovia.

Rozhodne tu tak platí, že všetko by malo mať svoju mieru. A samozrejme, počítať treba aj s kvalitným tienením, prípadne si môžete zaobstarať pre strešné okná doplnky, ktoré ďalej zvýšia komfort bývania „pod“ týmito oknami. Aby bývanie v podkroví bolo naozaj splnením snom.

 

Zdroj obrázka:
Autor: AVTG / Stock.adobe.com