Jar sa blíži a čoraz viac ľudí pôjde do hôr. Čo mať so sebou na túre?

Aj keď naša krajina nepoteší milovníkov mora, rozhodne poteší milovníkov prírody a turistiky. Práve turistických trás je na našom území naozaj veľa a ešte aj dobre značených. Pre turistov je tak Slovensko ideálnou krajinou.

Turistická obuv a vhodné oblečenie sú základ

Bohužiaľ sa však stále stretávame s tým, že v horách vídavame katastrofálne vybavených (alebo skôr nevybavených) turistov. Ísť na túru bez vhodného vybavenia je pritom obrovské riziko. Preto nezaškodí spomenúť niektoré zo základných vecí, bez ktorých by ste na túru ani nemali ísť.

Začneme dookola opakovanou a dookola porušovanou potrebou sa na túru vhodne obuť. Bez kvalitných AKU topánok alebo inej turistickej obuvi sa horskému terénu vyhnite. Turistická obuv musí chrániť členok, mať pevnú podrážku a taktiež povrch, ktorý nepremokne a zároveň umožní vašim nohám „dýchať“.

Ruka v ruke s vhodnou obuvou ide vhodné oblečenie. Tu je dôležité najmä vrstvenie a to aj počas teplých mesiacov. Spodná vrstva slúži na odvádzanie potu od pokožky, druhá vrstva má mať termoizolačnú funkciu a zároveň musí byť taktiež schopná odvádzať vlhkosť a aj pri priaznivých predpovediach počasia netreba zabúdať na vrstvu, ktorá poslúži ako ochrana pred vetrom, dažďom, či snehom.

Dostatočné množstvo vody, občerstvenia a ďalšia výbava

Obuli sme sa, obliekli a teraz sa pozrime na to, čo si vziať do batoha. V prvom rade dostatok tekutín. Či už preferujete čaj osladený manuka medom, iontový nápoj, alebo obyčajnú čistú vodu, majte so sebou minimálne 1,5 litra.

Keď máte postarané o pitný režim, musíte sa ešte postarať o to, aby ste na túre nehladovali. Ideálne je pribaliť si niečo, čo nezaberie priveľa miesta, zasýti vás to a nezaťaží to váš tráviaci trakt. Rôzne druhy ovocia, proteínové tyčinky, ale aj kvalitná čokoláda, to sa vám na túre rozhodne zíde. A keď sa chystáte na dlhú túru, nemusíte sa obávať ani vysokokalorických jedál, akými sú klobása, slanina, či tvrdý syr.

Z ostatných vecí by ste ešte nemali zabudnúť lekárničku, mapu (či už v papierovej podobe, alebo vo svojom smartfóne), zdroj svetla, doklady a nejakú hotovosť. Samozrejme, rôznych viac či menej dôležitých vecí na túru by sa našlo viac, ale s vyššie uvedeným základom jednoducho treba počítať vždy.

 

Zdroj obrázka:
Autor: Isaac Cedercrantz / Shutterstock.com