Rakúsky Rím, rodisko Mozarta a pivnej kultúry. Rôzne tváre Salzburgu ohúria každého

Barokové mesto na rieke Salzach je známe najmä ako rodisko skladateľa Wolfganga Amadea Mozarta. Okrem nádherných hradov, záhrad a historického centra je však aj významným stredoeurópskym kultúrnym centrom obklopeným horami a jazerami. Je známe ako Rím severu pre svoju jedinečnú architektonickú harmóniu, na ktorej sa podieľali aj talianski stavitelia. Poďte s nami na miesta, ktoré by ste pri návšteve podľa odborníkov z kamkam.eu nemali vynechať.

Mozart, kam sa len pozriete

Štvrté najväčšie mesto Rakúska vyzerá vďaka svojej polohe a architektúre ako z rozprávky a je domovom približne 154 000 obyvateľov. Okrem bohatého kultúrneho dedičstva sa môže pochváliť aj nerastným bohatstvom v podobe soľných baní, po ktorých toto mesto zdedilo svoje meno. Jeho historické jadro je od roku 1996 zapísané na zozname svetového dedičstva UNESCO.

Väčšina ľudí si pri zmienke Salzburgu spomenie na skladateľa Wolfganga Amadea Mozarta, ktorý sa tu narodil v roku 1756. V jeho rodnom dome číslo 9 na Getreidegasse je dnes múzeum pripomínajúce jeho detstvo a dospievanie. Hostia si môžu pozrieť úradné dokumenty, listy a napríklad Mozartove husle a klavichord z detstva. S geniálnym hudobníkom a jeho všadeprítomným odkazom sa spája aj obľúbená rakúska sladkosť. Takzvané Mozartove guľky sú čokoládové pralinky plnené pistáciovým marcipánom a nugátovým krémom. Prvýkrát ho na Mozartovu počesť vytvoril v roku 1890 cukrársky majster Paul Fürst.

Raj kultúry a dobrôt

Okrem praliniek však k mestu neodmysliteľne patrí aj hudobný festival, ktorý sa koná každé leto. Program festivalu zahŕňa opery, drámy a koncerty – približne 200 predstavení, ktoré každoročne prilákajú státisíce milovníkov hudby. Festival bol založený v roku 1920 a jeho iniciátormi boli básnik Hugo von Hofmannsthal, divadelný režisér Max Reinhardt a dirigenti Franz Schalk a Herbert von Karajan.

Salzburg však nie je len hudobným mestom, ale aj obľúbeným miestom pre milovníkov kávy. Ľudia sa radi stretávajú v tradičných kaviarňach, ako je napríklad najstaršia rakúska kaviareň Kaffeehaus Tomaselli alebo kaviareň Konditorei Fürst, ktorá sa nachádza hneď oproti.

Originálne suveníry alebo luxusné značky nájdete na Getreidegasse v srdci Starého mesta. Okrem zaujímavého tovaru sú tu aj rovnako pútavé domy s krásnymi portálmi a oknami. Na nich sú ešte stále letopočty, mená bývalých obyvateľov a kované a čiastočne pozlátené cechové značky nad vchodmi.

Barokový skvost

Salzburgskú architektúru charakterizujú najmä barokové prvky. Okrem kostolov a hradov návštevníkov z celého sveta očarujú aj pôsobivé stredoveké meštianske domy a veľkoryso riešené námestia s talianskym šarmom. Mnohé z nich navrhli talianski architekti a stavitelia. Jedinečné historické centrum bolo preto v roku 1996 zapísané na zoznam svetového dedičstva UNESCO.

Medzi najstaršie časti mesta patrí pevnosť Hohensalzburg, ktorá sa v minulosti využívala ako obranný komplex, sídlo kniežacích arcibiskupov, ale aj ako väzenie či kasárne. Počas prvej svetovej vojny tu boli väznení talianski vojaci. Dnes slúži aj ako miesto umeleckých stretnutí a z centra mesta sa naň dostanete lanovkou.

Za najkrajšiu pamiatku sa považuje záhrada a neoklasicistický zámok Mirabell, ktoré dal v roku 1606 postaviť salzburský arcibiskup Wolf Dietrich pre svoju milenku Salome Alt. Vo vnútri hradu sa nachádza mramorová sála, ktorá sa považuje za najkrajšiu slávnostnú sálu v strednej Európe. Hrad je obklopený krásnymi verejnými záhradami s mnohými pôvabnými zákutiami.

Rovnako obdivuhodný je aj renesančný zámok Hellbrunn zo 17. storočia. Zámok je obklopený krásnymi záhradami a fontánami s vodotryskami, ktoré sú veľmi zákerné a striekajú na okoloidúcich, keď to najmenej očakávajú. Za zmienku stojí aj jeden z najužších domov na svete, postavený medzi dvoma výstavnými domami.

Za návštevu stojí aj múzejný komplex DomQuartier, ktorý vznikol v roku 2014 z bývalej salzburskej katedrály a rezidencie spolu s benediktínskym kláštorom svätého Petra.

Lahôdky a pivo

Po kultúrnom zážitku si môžete oddýchnuť v jednej zo salzburských reštaurácií pri špecialitách ako sú vychýrené miestne noky alebo posedieť v pivovare. Pivo má v Salzburgu dlhú históriu, varilo sa tu už pred 900 rokmi. V súčasnosti sa v meste nachádza približne desať pivovarov a jedným z najznámejších je pivovar Augustiner Bräu v kláštore Mülln.

www.salzburg.info

www.kamkam.eu