Robíte pred jazdou autom v zime všetko správne?

Vlastniť automobil okrem iného znamená výrazné navýšenie komfortu pri cestách prakticky kamkoľvek. Do práce, do obchodu, či na víkendový pobyt. Tieto všetky cesty sú s vlastným autom komfortnejšie a rýchlejšie.

Žiadna snehová čiapka na streche

Ale keď príde taká zima, že aj kvalitná termovízia TETRAO by mala problém detegovať vaše vozidlo, komfort sa z časti vytráca. Už totižto nestačí len odomknúť auto, sadnúť si, zapnúť si bezpečnostný pás a vyraziť.

V prvom rade je potrebné auto dôkladne očistiť od snehu. A to neznamená, že len odhrniete sneh z okien, aby ste videli. Nános snehu na streche sa pri brzdení môže zosunúť na vaše čelné sklo, čo môže mať vážne následky. Rovnako tak sneh z prednej kapoty môže byť pôsobením vzduchu počas jazdy rozfúkaný priamo do vášho zorného poľa.

Hlavne sa neponáhľať

Ak aj nepadal sneh, určite budú sklá vášho auta „aspoň“ poriadne zamrznuté. V takomto prípade je taktiež potrebné im pred jazdou venovať zvýšenú pozornosť, aby vám nič nebránilo vo výhľade a v bezproblémovom prehľade o situácii okolo vášho vozidla. Keď máte hotovo, ešte odložiť metličku a škrabku do kufra. V takejto situácii prídu vhod gumené vaničky do kufra, ktorých údržba už ani nemôže byť jednoduchšia.

A keď konečne sadnete do auta? Ešteže ste si dali „rozcvičku“ pri zasneženej karosérii a zamrznutých oknách, pretože vo vnútri bude určite zima. Ak teda nemáte nezávislé kúrenie, ale to má ešte ďaleko do štandardu.

Jazda v aute, ktoré ešte nie je zahriate, nie je príliš príjemná nielen pre šoféra a posádku, ale ani pre auto samotné. Rovnako ako vám aj vášmu autu sa najlepšie „funguje“, keď je zahriate na optimálnu teplotu. Preto je cez zimu dôležité, aby ste zo začiatku jazdili plynule a pomalšie a dali tak svojmu autu príležitosť dostať sa na optimálnu „pracovnú“ teplotu.

 

Zdroj obrázka:
Autor: Alena Ozerova / Shutterstock.com