Vyhýbate sa kúpe nového auta kvôli turbu? Tak zrejme máte smolu

Majitelia áut, ktoré už majú čo to najazdené a vyžadujú pravidelnejšiu údržbu a návštevy servisu, častokrát s hrôzou počítajú, koľko ich už ich štvorkolesový miláčik stál. Nuž, auto je veľkou investíciou nielen pri jeho kúpe, ale aj po rokoch, keď s ním treba častejšie navštevovať servis.

Ak máte staršie auto, treba sa zmieriť s tým, že nutnosť návštevy servisu bude už len častejšia

Dopĺňanie prevádzkových kvapalín, výmena rôznych filtrov, prípadne zapaľovacích sviečok, to sú celkom pravidelné úkony, s ktorými sa tak nejak ráta. Rovnako aj s tým, že každých niekoľko rokov (podľa toho, koľko kilometrov ročne najazdíte) budete musieť kupovať nové sady pneumatík.

Tie tiež nie sú práve najlacnejšou záležitosťou, ale stále si môžete aspoň povedať, že lepšie ako by mali stáť toľko, čo nové stavebné pneumatiky pre rôznu stavebnú techniku. I keď to je asi slabá útecha. Obzvlášť ak sa vám práve na aute pokazila nejaká drahšia súčasť a potrebujete investovať ďalšie financie, aby bolo auto pojazdné a vôbec ste mali šancu tie nové pneumatiky vyskúšať.

Turba sa mnohí ľudia stále boja 

Z tých rôznych častí každého auta, ktoré sa môžu pokaziť, bolo a pre veľa ľudí stále je najväčším strašiakom turbo. Majú ho totižto zafixované ako niečo, čo sa zaručene po pár rokoch pokazí a oprava, či výmena stoja veľké peniaze. A to hlavne v pomere k hodnote niekoľkoročného auta.

Súčasný trend „downsizingu“ motorov za účelom znižovania emisií však spôsobil, že kúpiť nové auto bez turba, ktorým výrobcovia doháňajú stratený výkon, je takmer nemožné. Prinajlepšom budete mať značne obmedzený výber značiek.

Faktom však je, že aj keď sa turbu v motore zrejme nevyhnete, netreba sa ho báť. Ako vo všetkom aj v tomto išla technika dopredu a tak sú súčasné turbá podstatne spoľahlivejšie, ako ich predchodcovia z čias, keď bolo turbo v osobnom aute skôr výnimkou. A čo sa toho downsizingu týka, je takýto prístup k znižovaniu miery znečisťovania ovzdušia naozaj ideálny? Nuž to je na inú debatu.

 

Zdroj obrázka:
Autor: J. Lekavicius / Shutterstock.com