Vy ešte nepijete kávu? Tak neviete, o čo prichádzate

Viete, čo je na káve zaujímavé? Nezainteresovanému človeku, čiže tomu, kto kávu vôbec nepije, sa môže zdať, že káva je skrátka káva. Je to jeden nápoj a tým to končí. Pokiaľ sa však takýto človek naplno neponorí do sveta kávy, nebude vedieť, ako ďaleko je od pravdy.

Ani u nás už káva nie je len šálka horkej hnedej tekutiny

Zoberte si už len to množstvo spôsobov, ako sa dá skvelá káva alebo kávový nápoj pripraviť. S mliekom, ale aj bez neho si kávu môžete vychutnať naozaj rôzne pripravenú. Espresso, doppio, cappuccino, latte, či takzvaný flat white. A to je len časť.

Ak by ste pravidelne chodili do jednej kaviarne, kde by vám z jedného druhu kávových zŕn postupne pripravovali všetky tieto nápoje, stále by ste objavovali niečo nové. A snažili sa nájsť svojich obľúbencov. A keď by ste ich už našli, stačilo by, aby v kaviarni použili iné zrná a mohli by ste celý proces opakovať. No neznie to úžasne?

Robusta vás povzbudí, ale len s Arabikou objavíte rôznorodé chute kávy

Načrtli sme už kávové zrná. Najčastejšie sa môžete stretnúť s dvoma suverénne najpopulárnejšími druhmi, Arabikou a Robustou. Aký je medzi nimi rozdiel? Je to ako porovnávať luxusné zlaté a lacnejšie strieborné náhrdelníky. Účel splnia oboje, ale zlato je už od pohľadu na oveľa vyššej úrovni.

Platí to aj pre tieto dva druhy kávových zŕn. Káva Robusta je menej náročná na pestovanie a preto je aj lacnejšia. Obsahuje aj viac kofeínu a teda káva z týchto zŕn vás dokáže viac „naštartovať“. Kde to má háčik? Ani zďaleka nie je taká chutná a rozhodne si s Robustou nevychutnáte všetky rôzne chute, ktoré káva môže mať.

Na to potom slúži Arabika. Náročná na správne pestovanie, je viac cenená (a teda aj drahšia), ale to množstvo chutí, ktoré rôzne druhy Arabiky ponúkajú, je takmer nekonečné. Ak si to neviete predstaviť, je čas dať káve šancu a skúsiť niekoľko druhov Arabiky. Určite sa zamilujete.

 

Zdroj obrázka:
Autor: djile / Shutterstock.com