Pokazilo sa vám niečo? Pred vyhodením skúste najskôr opravu

Žijeme v konzumnej dobe, takmer všetkého tovaru je dostatok a množstvo vecí, na ktoré sa v minulosti muselo šetriť, si teraz môžeme kúpiť prakticky bez nejakého väčšieho rozmýšľania a „otáčania“ peňazí v ruke. To však zapríčinilo to, že často zvykneme veci pri každej menšej poruche vyhadzovať namiesto toho, aby sme sa pokúsili o ich opravu. A to samozrejme spôsobuje tvorbu veľakrát zbytočného odpadu.

Opäť nová práčka? A čo takto najskôr nové ložisko?

A pritom veľakrát stačí málo. Namiesto hľadania nového spotrebiča, či iného vybavenia domácnosti, pohľadať radšej náhradné diely. Ako príklad nám môžu poslúžiť práčky. Tie dnešné často schytávajú kritiku zato, že vydržia maximálne po skončenie záručne doby. Čo si ale množstvo ľudí neuvedomuje, že v súčasnosti kupuje podstatne lacnejšie práčky ako kedysi.

Je preto trochu neobjektívne porovnávať výdrž spotrebičov s diametrálne odlišnou obstarávacou cenou. Skúste si pri najbližšej výmene práčky (ak je to vo vašich možnostiach) našetriť na nejakú drahšiu značku. Budete prekvapený, keď vám zrazu poslúži dlhé roky ako vaša prvá automatická práčka.

A najlepšie spravíte, ak si predtým zistíte, či náhodou nestačí v tej vašej pokazenej vymeniť len jednu súčiastku. Napríklad také náhradné ložisko do práčky zaťaží váš rozpočet len minimálne a jeho výmena môže predĺžiť životnosť vašej práčky o nezanedbateľný čas.

Rozkývanému stolu pomôžu nové nohy

Rovnako môžete predĺžiť životnosť aj niektorým kusom vášho nábytku. Áno, čo sa týka tvorenia odpadu, situácia s nábytkom nie je tak katastrofálna ako s elektrospotrebičmi, ale možno ste alebo sa raz dostanete do situácie, keď budete napríklad márne hľadať nový jedálenský stôl, ktorý by sa hodil ku vašej kuchynskej linke.

Ak sú dôvodom na výmenu jedálenského stola iba jeho nohy, nemusíte sa hneď zbavovať celého stola. Obzvlášť, ak ste stále spokojný s jeho vrchnou doskou, ktorá naviac ladí so zvyškom kuchyne. V takýchto prípadoch skúste porozmýšľať nad samostatnou výmenou stolových nôh. Obzvlášť tie z jaklovej ocele vám zabezpečia maximálnu pevnosť aj pri vysokej záťaži.

 

Zdroj obrázka:
Autor: Iakov Filimonov / Shutterstock.com