Jednoduchý interiér v severskom štýle, poradíme vám ako na to!

Minimalizmus ako štýl bývania sa stáva čoraz viac obľúbenejším vo viacerých domácnostiach. Jeho narastajúca popularita je často reakciou na uponáhľaný život, prevládajúci materializmus a hlavne hromadenie zbytočných vecí, na ktoré nám väčšinu času len padá prach. Niekomu pripadá vizuál tohoto štýlu chladný a neosobný, no niekomu zase vyhovuje svojou usporiadanosťou a jednoduchosťou. Čo obnáša a prečo sme si ho obľúbili?

Čo je minimalizmus?

Základom minimalistického štýlu v interiéri je najmä jednoduchosť , čisté línie a pravidelné geometrické tvary. Do popredia sa dostávajú kvalitné prírodné materiály, najmä drevo, kov a sklo. Nábytok má čisté línie a v priestore by ho malo byť, čo najmenej. Prioritou minimalistického dizajnu je nechať v interiéri vyniknúť len pár originálnych kúskov a dať priestor prirodzenému svetlu. Dekorácie sú potlačené na minimum a tak pôsobí priestor vzdušne, otvorene a poskytuje pohodlie bez stresu a zbytočných zaprataných vecí. Minimalizmus nie je len spôsob, ako si zariadiť byt, je to životný štýl založený na praktickosti a funkčnej elegancii.

Ako na minimalizmus v interiéri?

Najčastejšou farbou v minimalistickom interiéri býva biela pre svoju čistotu, jasnosť a nekomplikovanosť. Ak však máte pocit, že je pre vás príliš svetlá alebo fádna, siahnite po svetlej maslovobielej alebo krémovej. Mala by však prevažovať nad ostatnými farbami. Dobre pôsobí, ak ju skombinujete so sivou, čiernou alebo modrou. V minimalistickom priestore krásne vyniknú jednoduchšie kusy nábytku v prírodnej farbe a s výraznou štruktúrou dreva, alebo originálne kúsky v niektorej z výrazných základných farieb či z lesklého kovu. Zaujímavé môže byť aj použitie čiernej farby, buď ako decentného doplnku alebo na veľkých plochách. Keď sa skombinuje s bielymi, zlatými alebo striebornými akcentami, môže pôsobiť luxusne až extravagantne. Materiály by mali byť hlavne prírodné, drevo, koža alebo aj sklo vďaka ktorým vzniká v priestore pocit pohodlia a vzdušnosti.

Škandinávsky dizajn ako nový typ minimalizmu

Keďže minimalizmus v interiéri pôsobí na väčšinu z nás chladno a neosobne, často hľadáme spôsoby ako si ho viac spríjemniť. Preto sa posledné roky do popredia dostal škandinávsky štýl, o ktorom sa hovorí že v sebe nesie prvky minimalizmu.  Zásadný rozdiel však spočíva v inšpirácii prírodou. Ide o škandinávsky štýl, ktorý poznáme aj pod názvom „hygge“.

Ako už z názvu vyplýva, je inšpirovaný škandinávskymi krajinami a to tradičným a remeselným dizajnomv kombinácií s jednoduchosťou, funkčnosťou, patričnou eleganciou a to všetko s nádychom severského folklóru a prírody. Vyznačuje sa neutrálnymi farbami a  prírodnými materiálmi. Niekedy sa mu hovorí aj „minimalizmus s ľudskou tvárou“. Škandinávci obľubujú bledé farby a to najmä bielu a často ju kombinujú s originálnymi doplnkami pestrých farieb, hravými vzormi, symbolmi zvierat, kvetov, alebo stromov. Čistý dizajn tohoto štýlu, jednoduché línie, farebnú strohosť a prvky úžasného severského bývania sme si jednoducho zamilovali a tak tento trend dominuje v domácnostiach už niekoľko sezón.

 

Il. fotografia: pinterest.com
Galéria: Cellbes