RED BULL XALPS 2019 S ČESKOU AJ SLOVENSKOU ÚČASŤOU

Spolu 1138 kilometrov od seba delí Salzburg a Monako, štart a cieľ tohtoročného, v poradí už deviateho, ročníka pretekov Red Bull X-Alps. Zúčastní sa ich 32 športovcov z dvadsiatich krajín sveta, tento rok prvýkrát so zástupcom Slovenska na štartovom poli. Šancu porovnať svoje sily a skúsenosti dostal v kategórii „rookies“ dvadsaťsedemročný Juraj Koreň, ktorý bude musieť pred tým, než pristane v Monaku, prejsť (alebo preletieť) 13 kontrolných stanovíšť v šiestich alpských krajinách.

„Ak sa umiestnim v takej konkurencii do desiateho miesta, budem to považovať za úspech,“ uviedol Juraj. O náročnosti pretekov jasne hovorí aj fakt, že najviac pretekárov zo štartového poľa sa do cieľa dostalo v roku 2015, kedy ho dosiahlo 19 z celkovo 33 športovcov. Súťaž sa navyše v porovnaní s predchádzajúcimi ročníkmi koná o dosť skôr, čo podľa slov jej riaditeľa Christopha Webera bude znamenať jediné – oveľa viac snehu na vrcholkoch hôr a tým pádom aj omnoho náročnejšie podmienky pre účastníkov pretekov.

Tieto prestížne preteky v minulosti zažili aj účasť českých športovcov. Jeden Čech je tiež súčasťou realizačného tímu. Je ním fotograf Vítek Ludvík, ktorý pre X-Alps fotí prakticky od začiatku. Premiérovo je v tomto ročníku oficiálnym partnerom pretekov aj česká firma, ktorou je Adventure Menu, výrobca vysoko kvalitnej stravy nielen pre športovcov. „Red Bull nás oslovil s ponukou partnerstva a my sme neváhali ani minútu. Byť oficiálnym dodávateľom stravy pre športovcov aj realizačný tím pri takomto projekte je pre nás dôležitým ocenením kvality jedál, ktorých produkciou sa už osem rokov zaoberáme, „uviedol Radek Slabý, zakladateľ značky.

O pretekoch RED BULL X-ALPS

Red Bull X-Alps 2019 sú najnáročnejšie preteky na svete, pokrývajú viac ako 1138 kilometrov vysokohorského terénu. 16. júna tohto roku začína už deviaty ročník, na ktorom sa predstaví 32 pretekárov svetovej úrovne z 20 rôznych národov. Princípom súťaže je vyčerpávajúca cesta zo Salzburgu až do Monaka pešo a za použitia klzáka. Pomocou GPS signálu budú mať diváci možnosť súťažiacich po celý čas pretekov sledovať. Medzi účastníkmi je 16 veteránov, 15 nováčikov a jeden obhajujúci šampión, ktorý bude chcieť pridať už šiesty vavrín v rade.

Dôležité termíny
Prológ vo Wagrain – Kleinarl: Jún 13, 2019
Tlačová konferencia Hangar-7, Salzburg: Jún 15, 2019
Štart pretekov Salzburg: Jún 16, 2019