Oddychovať v Bratislave sa dá na rôznych miestach

Veľa ľudí sa nezdráha tvrdiť, že developeri obsadili takmer všetky voľné plochy a čo tiež spomenú, je že nezastavané miesta sú kultivované iba minimálne. Čiastočne sa s týmto stanoviskom dá súhlasiť, lenže situácia sa postupne mení k lepšiemu. Môže za to celková zmena prístupu samotných firiem, ktoré začali osádzať do svojich projektov množstvo zelených elementov a verejných prvkov.

Centrum aj široké okolie je plné projektov v rôznych štádiách výstavby, pričom pri väčšine z nich počítali s bohato riešenými verejnými priestranstvami, ktorým by mala dominovať zeleň, a to nebolo roky zvykom.

Prvá stavba kombinujúca vo veľkom výsadbu stromov, menších kríkov a odolnej odrody trávnika, bola Eurovea, ktorú si Bratislavčania rýchlo obľúbili nielen pre jej dobrú polohu v blízkosti historického centra mesta. Mladí ľudia sa v lete združujú v jej okolí, kde sa slnia alebo posedávajú v množstve barov.

Nemenej zaujímavá je aj strecha obchodného komplexu Central. Ponúka menšiu oázu pokoja v strede rušnej dopravnej tepny. Vstupná sekcia je tvorená stolmi, no stačí spraviť len niekoľko krokov doprava a ocitnete sa v hustej spleti chodníčkov, ktorými sa dostanete k zaujímavým výhľadom.

Ak však nechceme spojiť voľný čas s konzumom, môžeme sa vybrať do zrekonštruovanej hradnej záhrady, kde sa dajú stráviť hodiny tichým rozjímaním na lavičke s knihou v ruke.

 

Text & Foto: jant