Ekologické oblečenie nosí čoraz viac pracovníkov

Pre spoločnosť Kaufland je ochrana životného prostredia dlhodobo kľúčovou témou. Svojich zákazníkov, ale aj zamestnancov vzdeláva v oblasti zberu, triedenia a recyklácie odpadov prostredníctvom rôznych aktivít. Nové predajne stavia tak, aby boli priateľské k životnému prostrediu a energeticky efektívne, teda sa zaobišli bez klasického vykurovacieho kotla, či pripojenia na ústredné kúrenie. Namiesto toho sa v nich vykuruje pomocou tzv. rekuperácie. Vlani nahradil Kaufland najpredávanejšie igelitky ekologickejším variantom tašiek. Najnovšie sa rozhodol ako zodpovedný zamestnávateľ zabezpečiť svojim zamestnancom pracovné oblečenie čiastočne vyrobené z biobavlny.

Biobavlna dostala v Kauflande prednosť pred klasickou bavlnou hneď z niekoľkých dôvodov. „Predovšetkým kvôli našej filozofii spoločenskej zodpovednosti a implementácií zásad trvalo udržateľného rozvoja do každodennej obchodnej praxe. Biobavlna je šetrnejšia k životnému prostrediu a neobsahuje škodlivé chemikálie. Okrem toho nové oblečenie nesie aj certifikát Fairtrade, ktorý je zárukou férových pracovných a životných podmienok pre pestovateľov a spracovateľov,“ uviedla Erika Turček Pfundtnerová z oddelenia CSR spoločnosti Kaufland.

Bežná bavlna je pri pestovaní náročná na spotrebu vody – na výrobu jedného trička je  potrebných približne 4-tisíc litrov vody. Okrem toho, pestovanie bavlny zaberá z celkovej svetovej hospodárskej pôdy 2,5 %, no spotrebuje až 16 % svetovej spotreby pesticídov. Ročne utrpí otravu pesticídmi okolo 77 miliónov ľudí, ktorí pracujú v bavlnárskom priemysle. Pri biobavlne, s certifikátom GOTS, sa znižuje celková spotreba vody až o 71 % a biobavlna neobsahuje žiadne škodlivé látky.

Ďalší z aspektov, ktoré zobral Kaufland, pri výmene oblečenia, ako zodpovedný zamestnávateľ do úvahy je, že bavlna sa pestuje prevažne v krajinách tretieho sveta, kde sa nie vždy dodržiavajú životné a pracovné podmienky so zachovaním ľudskej dôstojnosti. Fairtrade certifikát je zárukou, že bavlna sa vyrobila za sociálne a ekonomicky vhodných podmienok.

Kauflandu záleží na svojich zamestnancoch a životnom prostredí, a preto sa rozhodol vymeniť pracovníkom na predajniach odev za nový, práve z biobavlny. Pôvodné pracovné oblečenie prevzala spoločnosť, ktorá sa zaoberá recykláciou textilu a  vyrába z neho, okrem iného, aj rôzny stavebný izolačný materiál. Zamestnanci tak dostali nové košele, blúzky, bundy, či zástery šité na mieru a prispôsobené druhu práce a oddeleniu, na ktorom pracujú. V priebehu najbližších mesiacov sa budú môcť z nového oblečenia tešiť aj zamestnanci logistického centra v Ilave.