Hrdzavá ríša divov

Makrofotografia autosedačiek spustošených požiarom, sfarbené kolesá potápajúce sa do rašeliny či palubná doska pokryté hustým zeleným machom. Nová fotografická séria, ktorú aktuálne zverejnila spoločnosť Nikon, odhaľuje pôsobivý kontrast medzi sviežimi švédskymi lesmi a zhrdzavenými vozidlami na „cintoríne áut“ – Bilkyrkogården kyrka Mosse v blízkosti rezidenčnej štvrte Ryd v meste Linköping vo Švédsku.

Alberto Ghizzi Panizza o svojich skúsenostiach hovorí: „Pri makrofotografii ide o neustále hľadanie zaujímavých farieb a štruktúr, takže Bilkyrkogården kyrka Mosse pre mňa bola ríša divov. Objektívy Micro NIKKOR mi umožnili v ostrom detaile zachytiť 60 rokov trvajúci boj medzi opustenými autami a matkou prírodou, ktorá sa snaží vydobyť si svoj les späť. Štyri objektívy, ktoré som pri tomto fotení použil, boli kľúčové pre to, aby som sa dostal bližšie k akcii a odhalil „krásu hrdze“ dovtedy nevídaným spôsobom. “

Oblasť Kyrka Bog sa nachádza na okresnej ceste 119 smerom Hässleholm a tunajšie autovrakovisko má dlhú históriu datujúcu sa od roku 1940, kedy tu ľudia pozdĺž postrannej čiary začali odstavovať autá. Okrem iného sa miesto dostalo aj do televízneho seriálu K-Markt a vedú sa špekulácie, či by toto miesto nemalo byť zachované ako súčasť švédskej histórie. Ochrancovia prírody ale poukazujú na znečistenie prostredia nielen železom a ďalšími kovmi, no aj zvyškami ropných produktov.
Napriek tomu sa aj na takom mieste dajú nájsť vďaka kvalitnej fotografickej technike naozaj pôsobivé zábery.