Balet Luskáčik – vianočná hra svetla a tmy

Na Instragrame môžete nájsť viac ako 5,9 milióna príspevkov s hashtagom #ballet. Ikonické baletné predstavenie Luskáčik s jeho svetoznámym klasickým vianočným Tancom Cukrovej víly teraz zachytáva exkluzívna séria fotografií, aby ukázala, že aj fotkou sa dajú prekročiť hranice fyzickej podstaty. Nazrite s nami do zákulisia:

Na javisko v amsterdamskom divadle De Brakke Grond ponorené v takmer úplnej tme vychádza hlavná baletka Holandského národného baletu Melissa Chapski, aby zatancovala vianočný Tanec Cukrovej víly z predstavenia Luskáčik. Jej vystúpenie zachytáva Laurent Liotardo – fotograf súboru Anglického národného baletu a baletný tanečník, ktorý sa špecializuje na tanečné a filmové fotografovanie. Na svojich fotkách rád využíva kontrast medzi svetlom a šerom: „Pri fotení tanečníkov je mojím cieľom prekročiť hranice ich fyzickej podstaty a zachytiť fotkou jedinečnú individualitu, športovú stránku, dramatické, nádherné línie a najmä príbeh, čo sa za ňou ukrýva.“

Melissa Chapski, junior principle dancer Holandského národného baletu, k foteniu hovorí: „Prvýkrát som tancovala Luskáčika pri takom slabom svetle, pričom som na sebe mala neuveriteľnú ručne vyrobenú sukňu tutu. Pohyby som musela prispôsobiť kostýmu – kvôli malým svetielkam votkaným do šiat bol kostým ťažší ako zvyčajne.“ Choreografiu exkluzívneho predstavenia Tanec Cukrovej víly z baletu Luskáčik uskutočneného v takmer úplnej tme vytvorili pre Nikon holandskí choreografi House of Makers.

„Ako tanečný fotograf vždy stojíte pred výzvou zachytiť prchavé okamihy, často v náročných podmienkach, napríklad pri veľmi slabom osvetlení. Ak záber premeškáte, príležitosť je navždy preč,“ hovorí Laurent a dodáva: „Zachytenie ikonického Tanca Cukrovej víly bola zaujímavá výzva. Pomocou fotoaparátu Nikon D3400 som na pozadí dramatickej temnoty divadla zachytil krásne línie a pohyby Melissy. Veľmi na mňa zapôsobilo zistenie, že malý a cenovo dostupný fotoaparát, ktorý sa týmto podmienkam dokáže skvele prispôsobiť, mi umožnil rýchlo sa pohybovať a okamžite zdieľať fotky na sociálne médiá skutočne jednoduchým spôsobom.“

S ľahkým fotoaparátom D3400 v rukách bez problémov vytvoríte vysokokvalitné fotky. Veľký 24,2-megapixelový snímač formátu DX v kombinácii s výkonným obrazovým procesorom Nikon EXPEED 4 a objektívom NIKKOR zaručujú výsledky s bohatými detailmi. Široký rozsah citlivosti ISO v hodnotách 100 až 25 600 znamená, že môžete zachytiť brilantné fotky aj v takmer úplnej tme na predstavení, koncerte či vonku v noci.

Tu je 5 tipov profesionálneho fotografa ako urobiť skvelé fotky tanečných predstavení pri slabom svetle:

  1. Na vystúpení alebo pri prechádzke nočným mestom oceníte kvalitu a ostrosť fotiek digitálnej zrkadlovky, v porovnaní s obyčajným mobilom. V prípade fotenia pri slabom svetle je dôležité mať k dispozícii široký rozsah citlivosti ISO, ktorý fotoaparát D3400 poskytuje – čo je pri fotoaparáte určenom pre začiatočníkov pôsobivé.
  2. Pri snímaní rýchlych, presných pohybov, napríklad u profesionálnych baletných tanečníkov, je dôležité použiť krátky čas uzávierky, aby ste zachytili presný záber s ostro definovaným objektom. Automatické zaostrovanie je ďalší nástroj, ktorý pomáha zachytiť tanečníkov v pohybe, keď potrebujete rýchlo konať, aby ste zachytili okamih, skôr než sa pominie.
  3. Dôležitá je aj univerzálnosť fotoaparátu. Pri snímaní tanečníkov je ľahký fotoaparát D3400 ideálny, pretože je malý a prenosný, čo znamená, že pri sledovaní tanečníka môžem po javisku ľahko manévrovať. Je tiež veľmi tichý, čo je užitočné pri snímaní živých vystúpení.
  4. Keď niekde fotografujem, zvyčajne potrebujem rýchlo zdieľať zhotovené fotky s inými ľuďmi. Funkcia Nikon SnapBridge umožňuje rýchlo a jednoducho prenášať fotky s vyššou kvalitou z fotoaparátu do smartfónu či tabletu, dokonca aj bez pripojenia k Wi-Fi. Fotoaparát D3400 tak dokáže synchronizovať fotky s inteligentným zariadením – bez nutnosti opätovného pripájania – a automaticky v telefóne mení ich veľkosť, aby ste ich mohli hneď zdieľať na sociálnych médiách.

Nazrite do zákulisia predstavenia – pozrite si video:

https://youtu.be/8TFWjkrVuHw

 

 

 

Kto je Laurent Liotardo

Laurent pochádza z Marseille v južnom Francúzsku, v súčasnosti žije v Londýne a viac ako 10 rokov je profesionálnym fotografom špecializujúcim sa na tanečné, filmové a svadobné fotografovanie.

Laurentovej vášni k fotografovaniu dokáže konkurovať len jeho hlavná inšpirácia – balet. Od 17 rokov je profesionálnym baletným tanečníkom, počas svojej kariéry vystupoval po celom Francúzsku. V roku 2003 prišiel do Veľkej Británie a stáva sa členom Anglického národného baletu, v ktorom tancuje dodnes. Laurent už dlhé roky používa fotoaparáty Nikon, najmä modely D810, D5 a D700 a je nadšeným používateľom objektívov NIKKOR s pevnou ohniskovou vzdialenosťou, ktoré uprednostňuje pred všetkými ostatnými objektívmi.

 

Kto je Melissa Chapski

19-ročná Melissa Chapski tancuje od svojich 15-tich rokov – čo je vo svete baletu relatívne krátky čas. Pochádza z Massachusetts v USA a navštevovala profesionálny tréningový program v škole Ellison Ballet v New Yorku. V súčasnosti žije v Amsterdame, kde od augusta 2015 tancuje v súbore Junior Company Holandského národného baletu. Zúčastnila sa mnohých medzinárodných súťaží, v roku 2015 získala zlaté medaily na súťažiach Indianapolis International Ballet Competition a Youth America Grand Prix.

 

* Značka a logá Bluetooth® sú registrované ochranné známky spoločnosti Bluetooth SIG, Inc. Akékoľvek ich použitie spoločnosťou Nikon a jej pobočkami prebieha v rámci licencie.

 

Posted in Art