Prečo je zajac symbolom Veľkej noci?

Neodmysliteľným symbolom Veľkej noci je vajíčko. Ale zamysleli ste sa niekedy nad tým, prečo pečieme barančeka alebo vyzdobujeme naše domácnosti zajačikmi?

Aj keď mnoho nenáboženských tradícií má svoje korene v kresťanskej symbolike, niektoré veľkonočné symboly môžeme vystopovať až do predkresťanskej doby. Napríklad zajačik má pravdepodobne pôvod v pohanských rituáloch oslavujúcich príchod jari, ako aj kuriatko. Svoje miesto má zajac v mnohých náboženstvách, mytológiách – od gréckej, egyptskej až po čínsku. Symbolizuje šťastie, plynúci čas, krátkosť života, označovaný je za atribút zmŕtvychvstania. Dokonca podľa ľudových povier zajac nespí, pretože nemá očné viečka, a tak sa zdá, že aj počas spánku obracia oči nahor. V Biblii je zajac označovaný za stvorenie „maličké na Zemi a múdrejšie nad mudrcov“. Je patrónom chudobných, skromných a pokorných ľudí. V Byzancii bol zajac vo zvieracej symbolike zase znakom Krista.

V dnešnej rozšírenej európskej tradícií je označovaný za toho, kto počas Veľkej noci prináša vajíčka, najradšej čokoládové. Podľa ďalšieho výkladu vzniklo zase spojenie zo sviatkami jari z toho dôvodu, že zajac na jar hľadá v blízkosti ľudských obydlí potravu, a keďže je plachý a strání sa ľudí, je mu pripisované aj tajné roznášanie veľkonočných vajíčok. Neskôr vznikla aj tradícia ukrývania a hľadania veľkonočných vajíčok. Dnes je tým najsilnejším veľkonočným zvykom Dolného Rakúska. Rodičia poskrývajú sladké vajíčka, čokoládové figúrky a dobroty po rôznych kútoch, vonku i vnútri, a deti sa ich usilujú nájsť a nazbierať čo najviac.         

Pestrá Veľká noc aj na sviatočnom stole.

K Veľkej noci patrí nepochybne aj sviatočné stolovanie. Krásne farby avizujúce príchod jari, rozveselia aj vašu domácnosť. Okrem bahniatok, maľovaných alebo čokoládových vajíčok nezabudnite aj na dekorácie, ktoré ocenia nielen vaši najbližší, ale aj šibači. Vybrať si tiež môžete aj rozmanité formy na pečenie, ktoré navodia tú správnu atmosféru. Pozdvihnite tradície a pripravte sa včas. Veď sviatky už klopú na dvere.