Ako sa z Hašleriek stali Hašlerky?

Takto sa vyvíjala história jednej z najznámejších dobrôt na Slovensku. Pochutnávali si na nich naši prarodičia aj deti…

1918 – Otec Hašleriek, František Lhotský, ohlasuje vlastnú výrobu cukroviniek v dielni na Vinohradoch a začína tu vyrábať aj bylinkové cukríky s názvom Caruso.

František Lhotský získal receptúru na cukríky Caruso na konci 1. svetovej vojny ako odmenu za pomoc od viedenskej firmy Erich Kirstein. Spoločne aj s ďalšími cukrovinkami ich začal vyrábať vo svojej dielni na Kráľovských Vinohradoch. Názov Caruso však v Československu neoslavoval veľký úspech.

Apríl 1919 – Caruso sa mení na Destinky

František Lhotský sa rozhodol zmeniť Čechom a Slovákom nič nehovoriaci názov Caruso. Prišiel teda za herečkou Emou Destinovou a požiadal ju o súhlas s použitím jej mena pre tieto anízové ​​cukríky. Herečka súhlasila a z Caruso sa stali Destinky. Ani tento názov však nikoho veľmi nenadchol, Lhotský tak premýšľal ďalej.

12. 1920 – Ako Hašlerky k svojmu menu prišli

K svojmu dnešnému menu prišli Hašlerky 13. decembra 1920, kedy sa František Lhotský zišiel v Kabarete Lucerna so spevákom Karolom Hašlerom. Ten mal v tom čase problémy s hlasivkami, chraptil a nemohol vystupovať. Keď mu Lhotský predstavil svoj nápad premenovať Destinky na údernejšie Hašlerky, spevák súhlasil. Hneď potom nechal František Lhotský názov Hašlerky registrovať ako ochrannú známku. Krátko po tomto stretnutí vznikol aj tematický slogan „Hašler kašle, nevadí, Hašlerky ho uzdraví“. 

1922 – Výroba Hašleriek sa sťahuje do pražskej Michle

Výroba Hašleriek sa celá postupne presťahovala do rozostavanej výrobnej budovy, ktorú Lhotský kúpil, zväčšil a dostaval tak, aby sa do budovy pohodlne zmestili všetky stroje.

1927 – Až po dlhých 7 rokoch si František Lhotský registruje ochrannú známku Hašlerky aj medzinárodne.

1929 – Pán Vozáb na scénu

Reklama bola pre Lhotského veľmi dôležitá a firma jej venovala veľkú pozornosť. Pracovali na nej špičky vtedajšieho Československa vrátane akademického maliara Jozefa Vodrážku, ktorý vytvoril populárny kreslenú figúrku pána Vozába. Toto meno sa v žiadnych vtedy dostupných podkladoch, ako sú telefónny zoznam a pod. nevyskytovalo, a tak nikto nečakal žiadne komplikácie. Avšak nejaký šikovný právnik, údajne z pražských Kobylís, istého občana Vozába našiel a firmu zažaloval pre zneužitie mena a zosmiešnenie jeho nositeľa. Na okresnom súde síce vyhral pán Vozáb s právnikom, ale advokát firmy podložil pri odvolaní dôkazy, ktoré by u vyšších inštancií mali šancu na výhru. Žalujúca strana začala argumentovať, že onen občan Vozáb je nemajetný, a tak by aj v prípade výhry musela všetky súdne trovy hradiť firma. A tak zmier za „zanedbateľných“ päť tisíc bol aj tak pre žalovanú firmu výhodou.

Že si František Lhotský potrpel na dobrú reklamu dokladajú aj dva dodávkové automobily Praga Piccolo so špeciálnou valcovou karosériou v tvare Hašleriek. Jedno legendárne modro-biele auto sa zachovalo a dodnes ho možno vidieť na niektorých akciách, výstavách a v múzeu Auto-Praga. 

  1. roky: Rastúci úspech u nás i v zahraničí

Pod vedením Františkovho brata Oldřicha mal samotný závod viac ako 100 zamestnancov, ktorí vyrábali cez 200 výrobkov vrátane mentolových a ovocných cukríkov, dražé a želé. Vrcholil export cukroviniek do Indie a západnej a južnej Afriky a vznikala nová budova s ​​kanceláriami a výrobnými priestormi.

  1. svetová vojna: Kríza a nedostatok surovín

Počas 2. svetovej vojny sa firma, rovnako ako mnoho ďalších, borila s nedostatkom cukru. Produkcia aj portfólio výrobkov museli byť znížené, spoločnosť však túto krízu úspešne prekonala. Po vojne si potom firma všetky dôležité ingrediencie pre výrobu Hašleriek dovážala zo zahraničia a súčasne bojovala za to, aby mohla svoje produkty opäť vyvážať.

1950 – Znárodnenie a presun do Modřan

Závod bol znárodnený a stal sa, rovnako ako napríklad značka ORION, súčasťou Pražských čokoládovní. Výroba bola z Michle presunutá do Modřan.

1941– U nás nekašleme, máme Hašlerky!

Hašlerky oslávili svoje 20. narodeniny a spoločnosť v reklamnej kampani oslovila svojich spotrebiteľov súťažou, v ktorej mali navrhnúť meno pre nový reklamný film spoločnosti. Tlačová propagácia bola obrovská a s mnohými kreatívnymi nápadmi, medzi nimi napríklad aj slogan „U nás nekašleme, máme Hašlerky.“

1955 – Hašlerky začal vyrábať závod SFINX

Hašlerky sa začali vyrábať v závode na cukrovinky SFINX. Výroba sa vtedy znovu, avšak už naposledy, presunula do Holešova, kde sa vyrábajú dodnes.

1992 – Hašlerky kupuje firma Nestlé 

Závod SFINX a s ním teda aj Hašlerky kúpila pri privatizácii spoločnosti Čokoládovny, a.s., spoločnosť Nestlé. 

Hašlerky dnes? Rovnaké ako v minulosti

Aj po viac ako 100 rokoch od začiatku výroby sú Hašlerky stále vyrábané podľa nezmenenej originálnej receptúry a patria k najpredávanejším cukríkom u nás. Okrem  klasického variantu sa Hašlerky vyrábajú aj v niekoľkých ovocných variantoch – Čierna ríbezľa, Višňa, Zelené jablko alebo napríklad Citrón a Medovka. Vychutnať sa dajú buď ako cukríky a aj ako dražé. Každý rok sa týchto pomocníkov proti kašľu v závode SFINX vyrobí viac ako 900 ton.

František Lhotský: Z predavača podnikateľ

Otec Hašleriek, František Lhotský, sa narodil 17.10.1884 vo vtedajšom Rakúsko-Uhorsku ako prostredný z troch synov. V roku 1912 založil spoločnosť obchodujúcu s lahôdkami a potravinárskym tovarom. Ako vyučený predavač bol schopným obchodníkom a obchodu sa darilo, preto v roku 1918 začal vyrábať legendárne bylinné cukríky, vtedy ešte pod názvom Caruso. Po zmene názvu na Hašlerky v roku 1920 nabrali cukríky na popularite a výroba sa v priebehu rokov značne rozrastala. 28. februára 1948 bol Revolučným odborovým hnutím Lhotskému udelený zákaz vstupu do vlastného podniku. Nejakú dobu sa potom ešte živil ako obchodný zástupca výrobcu žiletiek, podnik bol však onedlho tiež znárodnený a Lhotský utrpel mozgovú príhodu. Zomrel 17. marca 1954.