FIA si vybrala Goodyear za partnera majstrovstiev Európy ťahačov.

Medzinárodná automobilová federácia FIA (Federation Internationale de l´Automobile) si na nasledujúce tri roky zvolila značku Goodyear za výhradného partnera majstrovstiev Európy ťahačov. Nové partnerstvo predlžuje a ešte rozširuje dlhoročný angažmán značky Goodyear v seriáli pretekov ťahačov, pre ktoré vyrába špeciálne vyvinuté nákladné pneumatiky už od roku 2004.

Goodyear vyhral výberové konanie FIA a bude exkluzívnym dodávateľom európskych pretekov ťahačov vďaka výnimočnej, preukázanej výkonnosti svojich nákladných pneumatík. Obnovením spolupráce na ďalšie tri roky sa stáva partnerom novozriadenej ETRA Promotion GmbH (ETRA), novej promotérskej spoločnosti seriálu pretekov. ETRA má ambiciózny plán na posilnenie imidžu súťaže ťahačov, zlepšenie pohľadu verejnosti na majstrovstvá Európy ťahačov FIA, zvýšenie počtu súťažiacich i mediálneho pokrytia. Goodyear to považuje za skvelú príležitosť jednak na demonštráciu svojej pozície inovatívneho lídra pri výrobe nákladných pneumatík, ale aj na testovanie nových technológií vyvíjaných pre budúce nákladné pneumatiky v náročných súťažných podmienkach priamo na pretekárskej dráhe.

„Sme radi, že si nás FIA na nasledujúce tri roky vybrala ako výhradného partnerského dodávateľa nákladných pneumatík pre ETRA. V roku 2016 oslavujeme dvanásť rokov odvtedy, čo sme začali špeciálne vyvinuté nákladné pneumatiky pre majstrovstvá Európy ťahačov dodávať. Toto partnerstvo nám umožňuje demonštrovať vysokú výkonnosť našich výrobkov a testovať nové technológie, z ktorých budú napokon profitovať i užívatelia našich štandardných nákladných pneumatík. Navyše, poskytuje nám to nové možnosti na širšie zapojenie sa do majstrovstiev Európy ťahačov a ďalšiu profiláciu našej značky, našich pneumatík a našich služieb,“ povedal Benjamin Willot, riaditeľ marketingu pneumatík značky Goodyear pre úžitkové vozidlá v Európe, na Blízkom východe a v Afrike.

Behom budúcich troch rokov bude Goodyear všetkým pretekárskym tímom zapojeným do seriálu dodávať špeciálne vyvinuté pneumatiky Goodyear s rozmerom 315/70R22.5. Pri konštrukcii týchto pretekárskych pneumatík Goodyear využíva obdobnú kostru ako v svojich štandardných nákladných pneumatikách. Kvôli nevyhnutnosti vyššej výkonnosti a hlavne obmedzeniu nebezpečenstva prehriatia a zvýšenia pozdĺžnej tuhosti je kostra síce čiastočne upravená, ale hlavnú rolu hrá aj tak behúň, ktorý sa počas pretekov zahrieva na veľmi vysokú teplotu. Pretekárske nákladné pneumatiky Goodyear sú vybavené špeciálne navrhnutým behúňom, ktorý zabezpečuje vynikajúci záber na suchej i mokrej pretekárskej dráhe. Vďaka jeho zmesi a aj charakteristickému asymetrickému dizajnu ramien a obvodových dezénových drážok sa môžu všetci vodiči na všetkých pretekárskych okruhoch tešiť zo stabilnej vysokej výkonnosti pretekárskych nákladných pneumatík Goodyear.

Každá pretekárska pneumatika Goodyear je vybavená technológiou RFID (Radio Frequency Identity). To jej dáva unikátnu identitu, ktorú pri kontrole využívajú oficiálni predstavitelia pretekov z FIA. Pri technológii „čipovanie pneumatiky“ sa do pneumatiky už behom výroby vpravuje mikročip, ktorý obsahuje všetky údaje o pneumatike, vrátane jej unikátneho kódu. Vďaka tomu môžu zástupcovia FIA monitorovať každú pneumatiku a mať istotu, že všetky pretekárske tímy dodržiavajú dané predpisy o počte a použití pretekárskych pneumatík.

Predbežný program pretekov 2016 FIA European Truck Racing Championship:

  • 30. apríla – 1. mája – Red Bull Ring/Spielberg – Rakúsko
  • 28. – 29. mája – Misano – Taliansko
  • 11. – 12. júna – Nogaro – Francúzsko
  • 2. – 3. júla – Nürburgring – Nemecko
  • 27. – 28. augusta – Hungaroring – Maďarsko
  • 3. – 4. septembra – Most – Česká republika
  • 17. – 18. septembra – Zolder – Belgicko
  • 1. – 2. októbra – Jarama – Španielsko
  • 8. – 9. októbra – Le Mans – Francúzsko