Zimu v Korutánsku je nutné aspoň raz zažiť.

Nezabudnuteľná rodinná dovolenka na slnečnej strane Álp. Je jedno, či na zasnežených širokých zjazdovkách, v snow- a funparkoch alebo na bubnových zjazdovkách. V Korutánsku, na slnečnom juhu Rakúska, sa rodiny cítia dobre.

Na výborne upravených, slnkom zaliatych svahoch sa pohybujú začiatočníci i zdatní lyžiari, a to bez čakania na vleky. Komfort a zážitok z lyžovania umocňujú navyše pohodlné lanovky s vyhrievanými sedadlami, sauny a služobníci, ktorých volajú Pistenbuttler, riamo na zjazdovkách či taxíky s konským záprahom. Okrem toho na vás čaká mnoho možností na sánkovanie, korčuľovanie na zamrznutých jazerách a zábava v korutánskych termáloch a plavárňach so šmýkľavkami a divokou vodou.

Ak sú deti spokojné, cítia sa dobre aj rodičia. To v Korutánsku veľmi dobre vedia. Preto sa chlapci a dievčatá môžu lyžovať nielen na bezpečných a certifikovaných svahoch. Svoje lyžiarske umenie môžu otestovať aj v snow parkoch či na bubnových zjazdovkách, na trati s časomierou si môžu zasúťažiť s ockom a pri skimovie zjazdoch sa budú cítiť ako hviezdy. Medzitým si môžu zalyžovať pyxcgbvno hrboľatých lesných chodníkoch, na ktorých ich poriadne vytrasie. Mladších členov rodiny na svahoch potešia tancujúci a spievajúci maskoti, oddychové zóny priamo na svahu alebo stavanie snehuliaka. Korutánsko na vás čaká so všetkým, vďaka čomu je zimná dovolenka s rodinou nezabudnuteľná. Či sa chcete lyžovať alebo snowboardovať, či ste začiatočník alebo pokročilý, alebo či hľadáte zábavu a zážitky či oddych.

Počuli ste už o ponuke Familien-Euro? Je to časť týždenného paušálu, ktorý sa dá uplatniť v regióne zimných športov, v Bad Kleinkirchheim.

Tu si deti do 12 rokov užívajú na svahoch v sprievode svojich rodičov s dĺžkou 100 kilometrov len za jedno euro na deň. Okrem toho sa tu dajú požičať lyže či snowboard, alebo je možné využiť niektorý z mnohých rodinných balíčkov, ktoré ponúkajú rôzne typy ubytovania – od súkromných penziónov až po 5-hviezdičkové hotely. Od 5. marca je cena skipasov pre celú rodinu zahrnutá v cene za ubytovanie v členských ubytovacích prevádzkach a vstup do termálnych kúpeľov znížený o 50 percent.

Info: www.badkleinkirchheim.at

V stredisku Windel-Wedel-Camp v regióne Liesertal a Maltatal sa deti od dvoch rokov hravou formou naučia, ako pri lyžovaní dosiahnuť správne oblúky. „Kolená ohnúť, úsmev nasadiť“ – školení inštruktori prostredníctvom tipov a trikov pomôžu drobcom pochopiť, čo je pri brázdení svahu dôležité. Info: www.familiental.com

Pri jazere Weissensee pomáha rodinám Meterix, malý medvedík s metrom.

Je synonymom výborného zľavového systému s mottom: „čím menší, tým výhodnejší“ a pomáha rodičom pri rodinnej dovolenke ušetriť. Vďaka medvedíkovi Meterixovi platia deti (do 12 rokov) vo vybraných prevádzkach len v závislosti od výšky. Lyžovanie bude pre ubytovaných v niektorej zo 40 partnerských prevádzok zadarmo od 21. februára do 6. marca. A kam po lyžovačke? Weissensee sa v zime premení na najväčšiu európsku plochu pokrytú prirodzeným ľadom. Vrstva ľadu je hrubá až 40 cm. Na vyleštených korčuliarskych plochách – s dĺžkou 5 až 25 km – a klziskách sa dá krásne korčuľovať a hrať hokej. Okrem toho sa tu organizujú korčuliarske a rýchlokorčuliarske kurzy. Hitom je tiež 4-kilometrová prírodná sánkarská dráha v oblasti Naggler Alm, kde každú stredu prebieha seminár Jodel-Rodel (Jódluj a sánkuj). Info: www.weissensee.comúljhg

Pre rodiny je priaznivé aj najväčšie korutánske lyžiarske stredisko Nassfeld. Ako „nice surprice“ tu deti do 10 rokov môžu vo vybraných termínoch a za určitých predpokladov lyžovať zadarmo. Veľkých aj malých športovcov poteší najdlhšia umelo osvetlená zjazdovka v Alpách, snow park Nassfeld, „Blue Day“ so zábavnými zariadeniami, tri skimovie trate a najlepšie vybavená lyžiarska cvičná lúka. Info: www.nassfeld.at

Okolo jazera Millstätter See sa točí lyžiarsky kolotoč. V srdci Korutánska, smerom od brehov jazera Millstätter See sa návštevníci za približne 30 minút autom dostanú k najkrajším svahom v regióne: k strediskám Sportberg Goldeck, Bad Kleinkirchheim/St. Oswald, Katschberg, Nassfeld alebo k ľadovcu Mölltaler Gletscher. Táto oblasť je obzvlášť cenovo výhodná pre rodiny: Od 3. januára až do konca sezóny lyžujú deti do 14 rokov, ktoré sú so svojimi rodinami ubytované v prevádzkach okolo jazera Millstätter See, v stredisku Sportberg Goldeck za nulovú tarifu. Nevyhnutné je, aby si rodičia zakúpili skipasy.

Stredisko Turracher Höhe je ideálne pre rodiny, ktoré chcú využívať rodinné zvýhodnenia cien denných lyžiarskych lístkov, špeciálne lyžiarske kurzy pre deti a hotely s ponukou prispôsobenou pre deti (napr. s opatrovaním detí počas víkendov a prázdnin). Pre tých, ktorí túžia po zážitkoch, je tu 1,6-kilometrová alpská horská dráha „Nocky Flitzer“ smerujúca do doliny. Vaše nervy otestuje aj snow park a funslope.

Stredisko Gerlitzen, domáci kopec pri Villachu, je ocenený značkou kvality „Welcome Beginners“.

Toto stredisko prešlo odborným testom Zväzu lanových dráh, ktorý potvrdil, že je vhodné pre začiatočníkov a opätovných začiatočníkov. Gerlitzen ponúka všetko, čo potrebujete na strávenie perfektnej a nezabudnuteľnej rodinnej lyžovačky – široké svahy, zóna pre deti a začínajúcich malých lyžiarov s inštruktormi, strava prispôsobená deťom a ubytovanie pre rodiny. V regióne Villach nájdete aj: Zážitkový svet KärntenTherme vo Warmbad Villach s tobogánmi, divokou vodou a plávaním v štýle morskej panny.

V detskom svete „Katschi’s Kinderwelt“ na Katschbergu sa deti cítia ako v raji. Tu sú v bezpečí a pod odborným vedením inštruktorov môžu urobiť svoje prvé lyžiarske pokusy. Popri detských svahoch stoja hovoriace komixové postavičky, ktoré povzbudzujú deti pri prejazde, a MiniJet, detský tanierový vlek, ich odvezie opäť na štart. Ak deti medzitým potrebujú pauzu, môžu si oddýchnuť vo vyhrievanom pavilóne. Po lyžovačke ich do hotela dopraví taxislužba v podobe konského záprahu.

Počuli ste už o Schneemannkarte? Snehuliaková karta platí v Heiligenblut a v kombinácii s rodičovskou kartou stojí 2 eurá. Karta platí len pre deti do desať rokov.

Info: http://www.heiligenblut.at

Malé, ale príjemné lyžiarske strediská v doline Lavanttal: Výborné vleky a výhľad na Koralpe, Klippitztörl a Weinebene sa vynikajúco hodia na lyžovačku pre začiatočníkov a opätovných začiatočníkov. Mimo sezóny lyžujú v stredisku Kliptzthörl deti, ktoré sú so svojimi rodičmi ubytované vo vybraných prevádzkach, zadarmo.

 

FOTO: Franz Gerdl