Čo nájdu v okolí Púchova milovníci prírody a histórie?

Aj keď zima ešte rozhodne nekončí, pri pohľade do kalendára sa to už predsa len pomaly „zjarnieva“. To znamená, že onedlho tu máme teplejšie počasie ako stvorené na rôzne výlety a spoznávanie nepoznaných kútov našej krajiny.

Vyrazte do prírody a niečo sa naučte

Takouto lokalitou, ktorá síce nie je príliš typická pre cestový ruch, ale rozhodne nie je nezaujímavá, môže byť „rozhranie“ medzi Stredným a Horným Považím, čiže okolie miest Púchov a Považská Bystrica. Avšak ubytovať sa v tomto regióne aspoň na víkend má oveľa viac dôvodov, ako „len“ pekné a útulné izby so samostatnou kúpeľňou a WC. Ak máte radi turistiku, spoznávanie prírody, či histórie, rozhodne sa tu nudiť nebudete.

Môžete absolvovať 13 km dlhý náučný chodník nazvaný Tri skaly. Ako už jeho názov napovedá, vedie k trom skalným útvarom, konkrétne k Lazovskej skale, Čertovej skale a k skale Vieska. Okrem toho sa počas tejto túry dostanete aj na rozhľadňu na kopci Tlstá hora, ktorý má 651 m.n.m.

Nielen zrúcaniny hradov, ale aj najužší kaňon, či najväčší previs

Pre milovníkov histórie má taktiež zmysel rezervovať si pekné ubytovanie v Púchove. Neďaleko od tohto okresného mesta nájdete dve zrúcaniny hradov s bohatou históriou. Nad obcou Lednica sa týči zrúcanina Lednického hradu, ktorého vznik je datovaný do druhej polovice 13. storočia.

Nad Považským Podhradím, ktoré je mestskou časťou Považskej Bystrice, sa nachádza o niečo mladší Považský hrad. I keď s jeho vekom to je otázne. Jeho prvá zmienka je „až“ z roku 1316, avšak podľa neoverených správ bol postavený už v roku 1128 kvôli ochrane dôležitej považskej cesty.

Približne na rovnakej úrovni s Považským hradom, ale na opačnom brehu rieky Váh, sa nachádza mestská časť Považská Teplá, cez ktorú sa môžete dostať k najužšiemu kaňonu na Slovensku, ktorým je Manínska tiesňava. A o niečo ďalej je Kostolecká tiesňava, v ktorej sa zase nachádza takzvaná Strecha Slovenska, skalný previs, ktorý je najväčší na Slovensku.

 

Zdroj obrázka:
Autor: GiIIan / Shutterstock.com