Aké druhy manipulačnej techniky sa môžu hodiť vo vašom sklade?

Podnikať v priemysle (alebo lepšie povedané, začať podnikať v priemysle) dá zabrať. To množstvo vecí, ktoré musíte mať, aby ste mohli rozbehnúť výrobu a ďalšie aspekty svojho podnikania. Rozhodne si nevystačíte len s niekoľkými počítačmi.

Vysokozdvižné a paletové vozíky sú takmer v každom sklade

Rôzne stroje, zariadenia, priamočiare pohony TMP, mechanické prevodovky,… A nesmiete zabudnúť na manipulačnú techniku, ktorú budete určite potrebovať vo svojich skladových priestoroch. Otázkou však ostáva akú manipulačnú techniku si vybrať? To samozrejme záleží od toho, na čo ju potrebujete.

Zrejme najtypickejšími zástupcami manipulačnej techniky sú čelné vysokozdvižné vozíky. Elektrifikácia sa dostala aj do tohto segmentu a tak popri klasických vozíkoch so spaľovacími motormi máte na výber aj elektrické vozíky.

Taktiež častým zástupcom manipulačnej techniky v rôznych skladoch sú nízkozdvižné paletové vozíky. Sú rýchle, obratné a aj keď s nimi nemôžete zdvíhať tovar do výšky, na prepravu tovaru v rámci skladu alebo vykladanie a nakladanie nákladných áut sú ako stvorené.

Pri potrebe vyššieho „manipulačného výkonu“ môžu poslúžiť ťahače a plošinové vozíky, ktoré dokážu prepraviť tovar rýchlo a bezpečne. A taktiež nepotrebujú príliš veľa priestoru na manévrovanie.

Potrebujete niečo špeciálnejšie? 

Možno menej často využívanou, ale o nič menej užitočnou manipulačnou technikou sú vysokozdvižné ručne vedené alebo (inak označované) stohovacie vozíky. Tie sú obratné a efektívne a ich údržba je nenáročná.

V niektorých skladových priestoroch rozhodne nie je veľa miesta. A práve do veľmi úzkych uličiek sú určené špeciálne vozíky. Nebudete sa musieť báť nedostatku miesta. Vozíky do veľmi úzkych uličiek to zvládnu.

A na záver niečo, čo by ešte pred niekoľkými rokmi bolo sci-fi. Robotické vozíky, ktoré dokážu autonómne pracovať vďaka geonavigácii. Samozrejme, v prípade potreby je možné využiť aj plne manuálny režim.

Zdroj obrázka:
Autor: Mr. Kosal / Shutterstock.com