TVEL a BATAN podpísali memorandum o porozumení.

Spoločnosť TVEL a Národná agentúra pre atómovú energiu Indonézie (BATAN) podpísali memorandum o porozumení, ktorého cieľom je vytvoriť podmienky na rozvoj rusko-indonézskej spolupráce v rôznych oblastiach jadrového palivového cyklu, uviedla spoločnosť Rosatom International Network.

„Oceňujeme záujem Indonézie rozvíjať spoluprácu s Ruskom v oblasti jadrovej technológie. Spoločnosť TVEL je pripravená ponúknuť indonézskym partnerom moderné a efektívne riešenia v oblasti jadrového palivového cyklu a rozvíjať vzájomne prospešnú spoluprácu na základe skúseností, získaných počas dlhých desaťročí,“ povedal zástupca spoločnosti TVEL.

Podľa zástupcu BATAN dokument poskytuje pevný základ pre realizáciu spoločných projektov v oblasti jadrového palivového cyklu. „Dnes sú v Indonézii v prevádzke tri výskumné reaktory, počíta sa tiež s výstavbou viacúčelového výskumného reaktora. Pre efektívnu a bezpečnú prevádzku v rámci súčasných a budúcich projektov v jadrovom priemysle, potrebujeme spoľahlivých a skúsených partnerov.

Spoločnosť TVEL, jeden z vedúcich predstaviteľov na svetovom trhu jadrového paliva, je presne takým partnerom,“ povedal zástupca Národného agentúry pre atómovú energiu Indonézie. Rosatom a BATAN v júni tohto roku podpísali memorandum o spolupráci v oblasti perspektívy rozvoja jadrovej energie v Indonézii. V apríli tohto roku rusko-indonézske konzorcium vyhralo výberové konanie na výstavbu multifunkčného vysokoteplotného plynom chladeného reaktora s kapacitou 10 MW v Indonézii.

V septembri 2015 spoločnosť Rosatomu, Rusatom Overseas Inc., podpísala memorandum s BATAN o výstavbe veľkej JE a plávajúcich jadrových elektrárňach.