Ohrozujú nás antibiotiká.

Jednou z hlavných oblastí, ktorými sa zaoberá skupina Allianz, je oblasť demografických zmien. Politikov a zdravotníkov po celom svete trápia obavy o budúcnosť liečenia chorôb. Dôvodom je zvyšujúca sa rezistencia voči antibiotikám, ktorá by mohla modernú medicínu vrátiť späť na začiatok 19. storočia. Pre túto odolnosť ročne umrie až 25-tisíc Európanov.

V USA sa ročne odhaduje počet úmrtí na 23-tisíc. V juhovýchodnej Ázii každých päť minút neúčinnosť antibiotík pripraví o život jedno dieťa. Baktérie, ako sú E.coli a Klebsiella pheumoniae, alebo choroby, ako tuberkulóza, si dokonca voči antibiotickým liečivám vyvinuli rezistenciu.

Nadmerné užívanie.

Americké centrum pre kontrolu a prevenciu chorôb (CDC) v roku 2013 publikovalo štúdiu s názvom Hrozba antibiotickej rezistencie. Správa informuje, že až dva milióny amerických obyvateľov sa ročne nakazí baktériami odolnými voči antibiotikám a viac ako 23-tisíc umrie následkom sprievodnej infekcie. Štúdia ďalej menuje infekcie zo 17-tich rôznych rezistentných baktérií, z ktorých jednu, odolnú voči takmer všetkým druhom dostupných antibiotík, lekári diagnostikovali pacientom v zdravotníckych zariadeniach v 44 amerických štátoch. Hlavnou príčinou neúčinnosti antibiotík je ich nadmerné užívanie.

Štúdia ďalej uvádza, že takmer polovica lekárskych predpisov na antibiotiká je pre pacientov zbytočná. Licencovaní lekári často unáhlene predpisujú antibiotiká aj na chrípku, nachladnutie alebo iné vírusové ochorenia, ktoré na antibiotiká vôbec nereagujú. Nesprávne užívanie antibiotík potom prispieva k rastúcej rezistentnosti organizmu na ne. Napríklad, ak je liek predpísaný na boj proti tuberkulóze, ani správne antibiotikum liečbu nemusí dokončiť. Zostávajúce silnejšie baktérie, ktoré sa nepodarilo v zárodku zničiť, vytvárajú ďalšie – väčšie, silnejšie a najmä odolnejšie baktérie. Tie vyvíjajú nové mechanizmy rezistencie, ktoré im pomáhajú vyhrať boj nad antibiotikami. Tento typ odolnosti je pre organizmus veľmi nebezpečný, môže spôsobiť infekciu čriev a močových ciest.

Podľa štúdie OECD je na Slovensku spotreba antibiotík vyššia ako je priemer v krajinách OECD. Kým ich spotreba vyjadrená v odporúčanej dennej dávke na 1000 osôb je na Slovensku 23,8, priemer v krajinách OECD je 20,5.

Dopovanie zvierat.

Ďalší problém spočíva v nadmernom množstve antibiotík, podávaných hospodárskym zvieratám a rybám v potravinárskom priemysle. Americká vláda odhaduje, že viac ako 70 percent antibiotík používaných v USA, je určených na dopovanie zvierat. Až jedna tretina krajín na celom svete používa antibiotiká namiesto hygieny ako lacný spôsob, akým zvieratá vykŕmiť a urýchliť ich rast.

Bez antibiotík ľudstvo neprežije, no vyvíjať ich sa neoplatí.

Problém s rezistenciou sa stupňuje. Posledné druhy antibiotík zaviedli naposledy v roku 1987 a farmaceutické spoločnosti nemajú dostatočnú motiváciu na produkciu nových. Na rozdiel od antibiotík, ktoré človek užíva približne jeden týždeň v roku, je pre akcionárov výhodnejšie zafinancovať liečivá pre pacientov s cukrovkou, vysokým krvným tlakom alebo vysokou hladinou cholesterolu, ktorí sú na liekoch závislí denne, po zvyšok svojho života.

Situácia je vážnejšia, ako si mnohí uvedomujú, nejde totiž len o pacientov s bolesťou hrdla, ktorí sú na antibiotikách závislí. „Bez účinných antibiotík nebudeme môcť napredovať v liečbe rakoviny, transplantácia sa stane nemožná. Predčasne narodené deti dostanú sepsy a zomrú. Rutinné operácie budú oveľa ťažšie a nebezpečnejšie,“ hovorí Sally Davies, lekárka a špecialistka v oblasti antibiotík z Veľkej Británie. Priemerné ročné náklady na zdravotnú starostlivosť v USA sú približne 20 miliárd dolárov, v dôsledku neúčinnosti antibiotík sa výdavky môžu vyšplhať až na 35 miliárd dolárov ročne.

Bezprostredná hrozba.

Choroby, ako tuberkulóza či kvapavka, ktoré boli doposiaľ na ústupe, sa v dôsledku rezistencie voči antibiotikám opäť objavujú častejšie. Ich liečba však bez antibiotík nie je možná. Americké centrum pre kontrolu a prevenciu chorôb určilo tri kmene baktérií, ktoré v súvislosti s odolnosťou organizmu voči antibiotikám predstavujú naliehavú hrozbu, 12 patogénov (vrátane jednej plesne) klasifikovali ako závažné a ďalšie tri ako znepokojujúce.

Problém je natoľko vážny, že britskí aktivisti dokonca vyzývajú vládu, aby odolnosť voči antibiotikám začlenila do Národného registra rizík (NRR). Európske centrum pre prevenciu a kontrolu chorôb (ECDC) sa snaží zvyšovať politické a verejné povedomie o tomto probléme prostredníctvom Európskeho dňa antibiotík, ktorý si pripomíname každý rok 18. novembra. Jeho cieľom je zvyšovať povedomie o antibiotikách a informovať o hrozbách antibiotickej rezistencie. V tomto týždni zároveň ECDC pravidelne organizuje týždňovú konferenciu s názvom Zisti niečo viac o antibiotikách.