ŠKODA oslavuje zisk troch titulov na kľúčovom trhu v Číne.

ŠKODA oslavuje na kľúčovom trhu v Číne zisk troch titulov v ázijsko-pacifickom šampionáte (APRC). Veľké finále sezóny na China Rally Longyou bude od piatku do nedele pre značku exhibíciou. ŠKODA je už pred finále sezóny štvrtýkrát za sebou víťazom v hodnotení značiek APRC*.

Istý titul* majú tiež továrenskí jazdci Pontus Tidemand v hodnotení jazdcov a jeho navigátor Emil Axelsson v hodnotení spolujazdcov. Víťazstvo získali aj minulý víkend na španielskej rally počas majstrovstiev sveta FIA v rally (WRC 2). Mimoriadnou udalosťou vrcholu sezóny bude premiéra nového automobilu ŠKODA Fabia R5 v podaní jazdeckej dvojice Tidemand/Axelsson v Číne.

„Čína je celosvetovo pre značku ŠKODA najdôležitejším trhom. Preto sa zvlášť tešíme, že môžeme desaťtisícom fanúšikov ukázať náš nový automobil ŠKODA Fabia R5 naživo priamo v akcii,“ hovorí šéf ŠKODA Motorsportu Michal Hrabánek a chváli výkon tímu ŠKODA MRF v doterajšej sezóne APRC. „Je to vynikajúci výkon, že sme si už pred poslednou rally zabezpečili tri tituly, navyše štvrtýkrát za sebou. Zvlášť by som chcel pogratulovať Pontusovi Tidemandovi a Emilovi Axelssonovi, ktorí sa hneď v prvom roku u značky ŠKODA ukázali ako záruka víťazstva.“

V doterajších piatich pretekoch sezóny APRC získala posádka Tidemand/Axelsson pre značku ŠKODA štyri víťazstvá – na Novom Zélande, v Austrálii, Malajzii a Japonsku. Na rally v Novej Kaledónii navyše obsadila druhé miesto, ale aj tu mohol tím ŠKODA MRF oslavovať, pretože víťazom sa stala druhá posádka – Gaurav Gill/Glenn Macneall. „Sme šťastní, že sa nám hneď v prvom roku u značky ŠKODA podarilo získať dôležitý titul. A to na ťažkých rally, ktoré pre nás boli úplne neznáme. Dôvod na oslavu ale bude až po finále sezóny. Najprv by sme chceli potešiť našich fanúšikov v Číne fantastickým automobilom ŠKODA Fabia R5. Vieme, že je to pre značku ŠKODA mimoriadne dôležitá rally,“ povedal Tidemand.

24-ročný Švéd pôjde priamo z predposledných pretekov majstrovstiev sveta FIA v rally (WRC 2) v Španielsku do 10 000 km vzdialenej Číny. Okrem veľkej vzdialenosti musí dvojica Tidemand/Axelsson zvládnuť časový rozdiel siedmich hodín. Na China Rally Longyou čaká na obe posádky ŠKODA Tidemand/Axelsson a Gill/Macneall 230 kilometrov rozdelených do 13 rýchlostných skúšok. Na premiére nového automobilu ŠKODA Fabia R5 v Číne sa očakávajú desaťtisíce divákov.

Štvorkolka s turbom sa už počas svojej prvej sezóny ukázala ako záruka úspechu. Na majstrovstvách sveta FIA v rally (WRC 2) získal automobil v siedmich štartoch už jedenásť miest na stupňoch víťazov, z toho štyri víťazstvá. S automobilom ŠKODA Fabia R5 jazdia aj víťazi štyroch národných majstrovstiev. V českom šampionáte si titul s predstihom zabezpečil Jan Kopecký s piatimi víťazstvami za sebou. V Rakúsku vyhral národné majstrovstvá skúsený Raimund Baumschlager, v Maďarsku sa majstrom stal Norbert Herczig a v Belgicku triumfoval Fast Freddy Loix.

* Podmienené potvrdením FIA.

Viete, že …

… ŠKODA vďaka Pontusovi Tidemandovi oslavuje štvrtýkrát za sebou zisk titulu v hodnotení jazdcov ázijsko-pacifického šampionátu (APRC)? Víťazná séria začala v roku 2012 triumfom Austrálčana Chrisa Atkinsona. V roku 2013 si titul zabezpečil Ind Gaurav Gill, potom nasledoval Jan Kopecký, ktorý ako prvý jazdec v histórii získal počas dvoch po sebe nasledujúcich rokov titul majstra Európy a ázijsko-pacifického šampióna.

… Čína je pre značku ŠKODA celosvetovo najdôležitejším trhom? Aj napriek ťažkému trhovému prostrediu bolo v septembri 2015 dodaných 23 800 automobilov. To je viac ako jedna štvrtina celkového odbytu značky ŠKODA na celom svete.

… v Číne žije približne 1,38 miliardy ľudí? Vďaka tomu je najľudnatejším štátom na zemeguli s podielom na svetovom obyvateľstve 18,8 %.

… Čína je od r. 1997 súčasťou APRC? Od roku 2006 sa China Rally Longyou koná v provincii Če-ťiang. Okres Longyou má viac ako 2 000 rokov starú históriu a leží asi 400 kilometrov od metropoly Šanghaj.

… niektoré úseky China Rally Longyou vedú cez bambusové lesy? Pôjde sa na zmesi betónových a šotolinových úsekov, takže nastavenie automobilov predstavuje mimoriadnu výzvu. Veľká časť rýchlostných skúšok sa išla už v roku 2014, iba na najdlhšej rýchlostnej skúške Dajie v dĺžke 25,20 km je časť nová.

… ŠKODA naposledy na China Rally Longyou triumfovala dvakrát po sebe? V roku 2013 zvíťazil Esapekka Lappi, vlani tu na ceste k zisku titulu vyhral Jan Kopecký. Rekordmanom je Austrálčan Cody Crocker so štyrmi víťazstvami v rade v rokoch 2006 až 2009.