Umenie rozsvieti Bratislavu počas Bielej noci.

Biela noc, najväčší a najnavštevovanejší festival súčasného umenia v Európe, prichádza po prvýkrát do hlavného mesta. 10. októbra rozžiari ulice nočnej Bratislavy päťdesiat unikátnych umeleckých diel.

Hlavné námestie obsadia obrovské zajace z Tasmánie, vesmírna inštalácia 5000 svetielok oživí Ondrejský cintorín, 200 neónov rozpohybuje obrátenú pyramídu Slovenského rozhlasu, v Medickej záhrade vyrastie vyše metrová tráva, na jazere bude plávajúci priehľadný dom. Pohybom môžete roztancovať dom v centre alebo sa vystaviť pixelovej smršti,“ vymenúva len pár hlavných diel od svetových aj domácich špičiek umenia riaditeľka festivalu Zuzana Pacáková.

Vyše 150 umelcov z rôznych krajín nainštaluje svoje diela na päťdesiatich bodoch v centre Bratislavy. Trasa Bielej noci povedie od Šancovej ulice cez Medickú záhradu a historické jadro mesta k Novému mostu, až po námestie Eurovea. Diváci sa stretnú s najnovšími svetovými trendmi súčasného umenia na netradičných miestach ako sú parky, mosty, nábrežie, fasády, hradby, cintorín, jazero či výklady. Vizuálne atraktívne inštalácie, digitálne umenie, mapping, performance, koncerty a tanec potrvajú len počas jednej noci, od 19. do 2. hodiny ráno.Amanda Parer Intrude

Prestížny medzinárodný festival Biela noc vznikol v Paríži v roku 2002 a len minulý rok ju videlo skoro 3 milióny ľudí. Biela noc sa rýchlo rozšírila do Európy a celého sveta, aj do miest ako New York, Los Angeles, Chicago, Miami, Toronto, Rím, Tel Aviv, Madrid, Brusel, Amsterdam, Brighton, Turín či Petrohrad. Na Slovensko – najprv do Košíc (3. 10. 2015) a tento rok prvýkrát do Bratislavy, ho priniesla Zuzana Pacáková, ktorú festival očaril počas štúdia na parížskej Sorbonne.

Netradičná umelecká prechádzka ulicami nočnej Bratislavy je lákadlom pre milovníkov umenia i rodiny s deťmi. „Aj keď pri popularizácií umenia v uliciach som po všetkých skúsenostiach opatrná, som rada, že existuje výnimka – Biela noc je naozaj podujatie, kde je zábava, odbornosť a poučenie namiešané v dobrom pomere,“ hodnotí festival riaditeľka SNG Alexandra Kusá.

Popri predstavení súčasného umenia širokej verejnosti si Biela noc kladie za cieľ podporiť tvorbu domácich a zahraničných umelcov, rozvíjať kultúrny turizmus a vytvoriť vzťah obyvateľov k svojmu mestu a verejnému priestoru.

Zora Jaurová, prezidentka Fóra kreatívneho priemyslu, ktorá sa podieľala na vzniku Bielej noci na Slovensku, vidí jej zmysel v tom, že dokáže prepájať kvalitné súčasné umenie a relatívne široké masy potenciálneho publika. „Umožňuje ľuďom, ktorí nezvyknú chodiť do galérií, zažiť dotyk s umením a možno ho trocha lepšie pochopiť, na druhej strane je výzvou pre umelcov vytvárať diela, ktoré s verejnosťou komunikujú,“ hovorí.

Biela noc Bratislava: sobota 10. 10. 2015, 19:00 – 02:00 hod. Vstup voľný.