IAA 2015: ŠKODA vo Frankfurte ukáže emócie.

ŠKODA naservíruje na autosalóne IAA vo Frankfurte nad Mohanom (od 15. do 27. septembra 2015) obrovskú dávku emócií prostredníctvom expresívneho dizajnu svojich nových modelov. Hviezdou expozície značky bude nová ŠKODA Superb Combi. Nový model, ktorý sa na medzinárodnom autosalóne predstaví vôbec po prvýkrát, v sebe spája atraktívny dizajn s modernou technikou a bezkonkurenčnou ponukou priestoru. Športovým strihom nadchne nová ŠKODA Superb SportLine, mimoriadne nízkymi hodnotami emisií zaujme model ŠKODA Superb GreenLine. Emóciami nabitú expozíciu značky ŠKODA posilní nová ŠKODA Octavia RS 230 a štúdia ŠKODA Fabia R5 Combi. Výstavnú premiéru zažijú aj modely ŠKODA Rapid Monte Carlo a ŠKODA Rapid Spaceback ScoutLine.

Niekoľko mesiacov po úspešnom štarte predaja nového modelu Superb predstaví ŠKODA vo Frankfurte vo výstavnej premiére verziu Superb Combi. Rovnako ako liftback, dosahuje aj ŠKODA Superb Combi po dizajnovej a technickej stránke úplne novú úroveň. „ŠKODA chce ďalej rásť a vedľa tradičných hodnôt, ako je priestrannosť a praktickosť, pritom stále viac vsádza na emócie,“ hovorí predseda predstavenstva spoločnosti ŠKODA AUTO Prof. Dr. h.c. Winfried Vahland. „Nová ŠKODA Superb Combi podčiarkuje naše ambície v automobilovej strednej triede a ponúka dokonalú kombináciu estetiky a funkčnosti.“

Nová ŠKODA Superb Combi pôsobivo prevádza expresívny dizajn liftbacku do karosérie dynamicky elegantného kombi strednej triedy. S využitím inovatívnej techniky MQB sa konštruktérom podarilo vytvoriť najlepšiu ponuku priestoru vo svojom segmente. To platí tak pre mimoriadne veľkorysý interiér, ako aj pre batožinový priestor. Jeho objem je takmer 2 000 litrov, čo je hodnota, ktorá je bežná skôr vo vozidlách vyššej strednej triedy.

ŠKODA Superb Combi dosahuje nové dimenzie aj v oblasti komfortu. Dôležitým prvkom výbavy je adaptívny podvozok Dynamic Chassis Control (DCC), vrátane voľby jazdného profilu Driving Mode Select. V ponuke sú úplne nové systémy klimatizácie, vrátane trojzónovej automatickej klimatizácie, dodávanej vôbec po prvýkrát vo vozidle ŠKODA, ďalej tiež elektricky ovládaná panoramatická posuvná a výklopná sklenená strecha, nezávislé kúrenie, vyhrievané sedadlá, dažďový a svetelný senzor, vyhrievané čelné sklo a vyhrievané trysky ostrekovačov. Elektricky ovládané piate dvere možno po prvýkrát otvoriť pohybom nohy pod zadným nárazníkom. Vďaka novým systémom je aj parkovanie a výjazd z parkovacieho miesta pohodlnejšie ako kedykoľvek predtým. Ďalším komfortným prvkom výbavy sú dva dáždniky vo výplniach predných dverí.

Nová ŠKODA Superb Combi ponúka špičkovú kvalitu aj v oblasti konektivity. Nové systémy infotainmentu je možné prepojiť so smartfónmi, a tak vybrané aplikácie používať na displeji vozidla. Prostredníctvom rozhrania SmartGate je možné sledovať a ďalej využívať niektoré údaje vozidla pomocou mobilného zariadenia. Nová generácia modelu Superb Combi umožňuje na palube vytvoriť vysokorýchlostné internetové pripojenie. Vďaka aplikácii ŠKODA Media Command a pripojeniu Wi-Fi je možné systém infotainmentu ovládať aj zo zadných sedadiel.

Bez kompromisov – toto heslo platí pre oblasť bezpečnosti. Nová ŠKODA Superb Combi dostala všetky asistenčné systémy nového modelu Superb. Súčasťou sériovej výbavy pre krajiny EÚ je okrem iného Front Assist s funkciou núdzovej brzdy City, multikolízna brzda (integrovaná do ESC), elektronická kontrola tlaku v pneumatikách, elektronická uzávierka diferenciálu (EDS) s rozšírenou funkciou XDS+ a sedem airbagov. Súčasťou voliteľnej výbavy je Lane Assist – systém pre udržiavanie vozidla v jazdnom pruhu, Blind Spot Detect – systém pre stráženie mŕtveho uhla, Park Assist – parkovací asistent, proaktívna ochrana cestujúcich Crew Protect Assist, identifikácia únavy vodiča Driver Alert, obmedzovač rýchlosti, Travel Assist – rozpoznávanie dopravných značiek a asistent rozjazdu do kopca. Na želanie sú ďalej dodávané automatické diaľkové svetlomety Smart Light Assist umožňujúce odtienenie diaľkových svetiel. Vozidlo môže byť vybavené aj asistentom pre úpravu osvetlenia vozovky a okolia (Adaptive Frontlight System) alebo asistentom pre automatické prepínanie diaľkových a parkovacích svetiel (Light Assist).

Nová ŠKODA Superb Combi dosahuje nové rekordné hodnoty aj v oblasti spotreby a emisií. Nový model spotrebuje až o 30 % menej paliva ako jeho predchodca. Súčasne vzrástol výkon nových agregátov až o 20 %. Pre štyri motory je k dispozícii aj pohon všetkých kolies.

Športový strih – Nový Superb SportLine.

Výrazne športovým strihom zaujme nová ŠKODA Superb SportLine, ktorá vo Frankfurte zažije svetovú premiéru. Športovo ladená verzia modelov Superb a Superb Combi nadchne svojimi športovými dizajnovými prvkami v exteriéri aj interiéri a bohatou výbavou. Variant Superb SportLine bude k dispozícii so všetkými ponúkanými motormi modelu Superb s výnimkou základného zážihového a vznetového motora.

Najvýraznejšími rysmi modelu ŠKODA Superb SportLine sú čierne osemnásť a devätnásťpalcové kolesá z ľahkej zliatiny, tmavo tónované zadné bočné sklá a sklo piatych dverí (SunSet) a o 15 mm znížený športový podvozok. Prevedenie SportLine ponúka v interiéri okrem iného kožou potiahnutý trojramenný športový volant a hlavicu radiacej páky, športové sedačky s exkluzívnymi poťahmi, pedále v športovom hliníkovom prevedení a dekoračné prvky so vzhľadom karbónových vlákien.

Len 3,7 litra nafty na 100 km – Nová ŠKODA Superb GreenLine.

Nový Superb boduje aj v šetrnosti k životnému prostrediu. Týka sa to najmä nového modelu Superb GreenLine 1,6 TDI/88 kW, ktorý vypustí na kilometer len 95 g emisií CO2 a ktorého spotreba paliva tvarí 3,7 l/100 km. ŠKODA Superb GreenLine tak stanovuje nové hranice v oblasti zaťaženia životného prostredia. Na plnú nádrž prejde najúspornejší variant vlajkovej lode automobilky vzdialenosť až 1 780 km. Prispeli k tomu úpravy motora a prevodovky, pneumatiky s nízkym valivým odporom a aerodynamické vylepšenia.

Športová elegancia – Nová ŠKODA Rapid Monte Carlo.

Svoju svetovú premiéru oslávi na autosalóne vo Frankfurte aj nový model Rapid Monte Carlo, ktorý sa so svojím atraktívnym dizajnom, športovo ladeným interiérom a špičkovou výbavou dostane k zákazníkom v novembri. Mladoboleslavská automobilka tak rozširuje svoju paletu atraktívne strihaných vozidiel radu Monte Carlo na šesť modelov.

Výrazný vzhľad modelu Rapid Monte Carlo podčiarkujú čierne šestnásť a sedemnásťpalcové kolesá z ľahkej zliatiny a čierno lakovaný rámik masky chladiča, kryty vonkajších spätných zrkadiel, predné a zadné spojlery, prahové lišty a zadný difúzor. Pôsobivé sú aj tmavo tónované zadné bočné okná a okno piatych dverí. Výrazné sú aj sériovo dodávané xenónové svetlomety a zatmavené zadné svetlá. Súčasťou sériovej výbavy sú elektricky nastaviteľné a vyhrievané spätné zrkadlá, xenónové svetlomety a zatmavené hmlové svetlomety. Športovo ladený je aj interiér s malým koženým paketom pre športový volant, hlavicou radiacej páky a držadlom ručnej brzdy, športovými sedadlami a ďalšími dizajnovými prvkami.

Kompaktné vozidlo s dobrodružným vzhľadom – ŠKODA Rapid Spaceback ScoutLine.

ŠKODA Rapid Spaceback ScoutLine sa predstaví na IAA vo Frankfurte ako kompaktný hatchback v špeciálnom prevedení s dizajnovými atribútmi mestských SUV. Novinka príde s ochrannými prvkami nárazníkov v čiernom a striebornom odtieni, s čiernymi plastovými krytmi prahov a podbehov, s krytmi vonkajších spätných zrkadiel v striebornej farbe a na strieborných šestnásťpalcových alebo sedemnásťpalcových kolesách.

Nabrúsená ŠKODA Octavia RS 230 a ŠKODA Fabia R5 Combi.

Prezentáciu značky ŠKODA na autosalóne vo Frankfurte zameranú na emócie dopĺňajú dve športovo strihané vozidlá: ŠKODA Octavia RS 230 a ŠKODA Fabia R5 Combi. ŠKODA Octavia RS 230 kombinuje expresívny dizajn s modernou technikou a pôsobivým výkonom. Octavia RS 230 je ako prvé vozidlo značky ŠKODA štandardne vybavená diferenciálom s elektrohydraulicky riadenou svornosťou pre dynamický prejazd zákrutou. Dodatkové označenie „230“ odkazuje na výkon tohto akčného modelu – pod kapotou pracuje dvojlitrový benzínový motor s výkonom 169 kW (230 k). V spojení s manuálnou šesťstupňovou prevodovkou akceleruje Octavia RS 230 z 0 na 100 km/h iba za 6,7 s. Vozidlo dosahuje elektronicky obmedzenú maximálnu rýchlosť 250 km/h. Tým sa z modelu Octavia RS 230 stáva najrýchlejšie sériovo vyrábaná Octavia všetkých čias.

Na autosalóne predstaví mladoboleslavská automobilka aj model Fabia R5 Combi. Štúdia ŠKODA Fabia R5 Combi je kombi-verziou súťažného špeciálu ŠKODA Fabia R5. Výrazná Fabia R5 Combi sa predstavuje v nápadnom, zeleno-bielo-čiernom lakovaní, s osemnásťpalcovými hliníkovými kolesami a súťažnou optikou. Pod rozšírenou karosériou sa nachádza skutočná pretekárska technika, vrátane preplňovaného motora s objemom 1,6 litra a s výkonom 205 kW (279 k).