Revolúcia v dezinfekcii rúk slávi 50. výročie.

Prípravok Sterillium, ktorý používajú zdravotníci v 40 krajinách sveta k dezinfekcii rúk, je na trhu už päťdesiat rokov. Každý rok pomáha pri 3 miliardách dezinfekčných procedúr rúk a stačí mu len 30 sekúnd, aby zredukoval tranzientnú flóru o viac ako 99,99 %. Behom deväťdesiatich sekúnd tak zabezpečí plnú chirurgickú dezinfekciu rúk, čím pomáha výrazne znižovať riziko infekcie.

Ešte v šesťdesiatych rokoch si lekári po každom kontakte s pacientom umývali ruky v umývadle plnom formaldehydu. Podobne aj operatéri a chirurgovia. Dezinfekciu rúk na sálach predstavovalo iba intenzívne desaťminútové umývanie rúk vodou a mydlom s následnou aplikáciou 96-percentného alkoholu. O nedostatočnosti tejto metódy nemohlo byť sporu. Nielenže účinnosť takejto dezinfekcie nebola dostatočne dlhá (to sa prejavovalo napríklad pri niekoľkohodinových operáciách), ale nebola ani dostatočne kvalitná. Pacienti teda síce prežili zložité a zdĺhavé operácie, ale často neskôr umierali na infekciu v pooperačnej rane. Ruky chirurgov navyše trpeli hrubnutím a často tiež popraskaním pokožky, ekzémami či chronickými zápalmi.

Do boja proti baktériám!

Ešte pred zavedením Sterilllia do praxe dochádzalo v nemocniciach k absurdným situáciám. Namiesto toho, aby boli mikroorganizmy pri umytí vo formaldehyde z rúk odstránené, šírili sa ďalej, lebo roztok používalo viac lekárov naraz. Bolo potrebné hľadať riešenie, ktoré pomôže zvýšiť hygienu v zdravotníctve a ochráni tak nielen pacientov, ale aj samotného lekára.

Tejto výzvy sa chopil Dr. Peter Kalmár, neskorší profesor kardiochirurgie Fakultnej nemocnice v Hamburgu-Eppendorfe, a obrátil sa na spoločnosť Bacillolfabrik Dr. Bode & Co. (dnes súčasť spoločnosti HARTMANN) s ponukou spolupráce na vývoji dezinfekčného prípravku na ruky. Ten mal mať dlhotrvajúci širokospektrálny účinok proti patogénom, rýchly účinok a zároveň mal byť priateľský k pokožke. Výsledok ich spoločného úsilia opustil výrobnú linku 4. júna roku 1965. Prvé fľaše s dezinfekciou STERILLIUM odštartovali doslova revolúciu v hygiene rúk.

Dezinfekcia pre zdravie.

Zatiaľ čo v polovici roku 1960 sa miera infekcie po operačných výkonoch pohybovala okolo desiatich percent, dnes, vďaka radu preventívnych opatrení, sú to len 2-3%. STERILLIUM sa používa vo viac ako v 40 krajinách sveta. „Ruky sú najdôležitejším pracovným nástrojom odborného zdravotníckeho personálu. Pomáhajú im chrániť pacientov a klientov a naopak, ich vlastné ruky sú chránené dezinfekčným prípravkom STERILLIUM, ktorý je priateľský k pokožke,“ uvádza Petr Havlíček, brand manager HARTMANN-RICO.

Viac informácií o Sterilliu a ďalšie užitočné informácie a praktické tipy, ako sa starať o svoje ruky, nájdete na webových stránkach www.sterillium.com.

Sterillium v číslach:

  • 50 – toľko rokov je dezinfekcia na trhu
  • 40 – v toľkých krajinách sa používa
  • 3   – pri toľkých miliardách procedúr dezinfekcie ročne pomáha
  • 30 – za toľko sekúnd zredukuje tranzientnú flóru o viac ako 99.99 %
  • 90 – za toľko sekúnd zaistí chirurgickú dezinfekciu rúk