Rodiny trávia voľný čas pri televízií aj pri spoločenských hrách.

Do prvej trojky obľúbenosti patrí sledovanie TV, DVD a spoločenské hry, ktoré sú pre deti a mládež vo veku od 7 do 15 rokov tretím najobľúbenejším spôsobom trávenia voľného času. Vyplýva to zo zahraničného prieskumu agentúry Mintel, podľa ktorého deti nezasiahla digitálna revolúcia v takom rozsahu, ako by sme očakávali. O stolové hry má v čase rodinného relaxu záujem viac než polovica detí.

Podľa prieskumu trávia deti s rodičmi voľný čas najčastejšie sledovaním televízie (90 % respondentov), pozeraním DVD (66 %) a hraním spoločenských hier (54 %). Tieto voľnočasové aktivity sú stále v rebríčku obľúbenosti pred online hrami, konzolovými hrami či kanálom YouTube.

Trendy v spoločenských hrách

V trende sú podľa výrobcu Piatnik vedomostné hry, viacjazyčné hry a karty s detskými motívmi. „Podobne ako najpredávanejšia hra Activity Original, aj hra Tik Tak Bum Junior dosiahla tento rok predaj viac než 12-tisíc kusov. Hra je zameraná na rozvoj slovnej zásoby u detí v predškolskom veku a môže sa hrať v piatich jazykoch. Taktiež stúpol dopyt po kartách s detskými motívmi, ktorých sme v tomto roku doposiaľ predali takmer 5-tisíc kusov,“ vymenúva J. Karásková.

Spoločenskou hrou k sociálnemu zdraviu detíPiatnik_Tik Tak Bum Junior_15,49+

Veľký prínos spoločenských hier vidí psychológ PhDr. Jozef Čuha hlavne v prítomnosti živého spoluhráča. „Ide predovšetkým o sociálny kontakt. O komunikáciu, reč tela, ale aj emócie a získanie spätnej väzby. Keď dieťa prehrá s počítačom, môže tresnúť po klávesnici a nič sa neudeje. Pri spoluhráčoch sa musí naučiť zvládať vlastné emócie a aj emócie ostatných.“ Podľa J. Čuhu majú spoločenské hry zväčša pozitívny a rozvíjajúci charakter, nie deštruktívny, ako mnohé počítačové hry.

Rodičia môžu svoje dieťa výrazne nasmerovať

Ako ďalej vyplýva z prieskumu, či už trávia deti voľný čas s rodičmi alebo bez nich, poväčšine zahŕňa rovnaké aktivity; predovšetkým televíziu a sledovanie DVD. Bez motivácie rodičov však deti mierne strácajú záujem o spoločenské hry a s rovesníkmi či osamote ich hralo len 48 %. Rodičia tak ovplyvňujú to, či bude dieťa tráviť čas pri počítači alebo sa bude hrať s kamarátmi stolovú hru.

Viac informácií nájdete na www.piatnik.cz.