Nová ŠKODA Fabia R5 s prvým víťazstvom na majstrovstvách sveta FIA v rally.

Fínski piloti Esapekka Lappi a Janne Ferm zaznamenali historicky prvé víťazstvo pre nový automobil ŠKODA Fabia R5 na majstrovstvách sveta FIA v rally (WRC 2). Po dominantnom predstavení triumfovali majstri Európy suverénne na Rally Poľsko.

Druhá továrenská posádka Pontus Tidemand/Emil Axelsson dovŕšila double značky ŠKODA na high-speed festivale v okolí Mazurských jazier. Z 18 rýchlostných skúšok dosiahli piloti značky ŠKODA najlepší čas v 14-tich. Poľsko bolo dokonalým miestom pre prvý triumf, pretože ŠKODA je v tejto krajine už šesť rokov po sebe najpredávanejšou automobilovou značkou.

Skvelý výsledok pre celú značku ŠKODA! Pri treťom štarte na majstrovstvách sveta s novým automobilom Fabia R5 sa dosiahlo prvé víťazstvo. Kompliment obom posádkam, teda Esapekkovi Lappimu s Janne Fermom a Pontus Tidemandovi s Emilom Axelssonom. Za veľkej horúčavy išli všetci štyri dni bez chýb.

Pri prvých dvoch štartoch na majstrovstvách sveta už tromi miestami na stupňoch víťazov naznačili potenciál nového súťažného špeciálu. Prvé víťazstvo je krásnym potvrdením tvrdej práce celého tímu ŠKODA Motorsport. A zároveň je to motivácia pre všetkých, aby aj naďalej robili všetko pre úspech.

Obaja piloti značky ŠKODA, Lappi a Tidemand, dominovali súťaži na najrýchlejších šotolinových tratiach s krátkymi asfaltovými úsekmi. Približne 2/3 z 300 meraných kilometrov bolo treba ísť na plný plyn. Lietajúci Fín Esapekka Lappi prevzal najrýchlejším časom na druhej rýchlostnej skúške Górkło s úžasnou priemernou rýchlosťou 126,45 km/h vedenie a až do cieľa ho nepustil. Pre posádku Lappi/Ferm to bolo už druhé víťazstvo na Rally Poľsko. V roku 2012 tu táto dvojica triumfovala pri svojej premiére v tíme ŠKODA Motorsport, vtedy bola rally ešte súčasťou majstrovstiev Európy FIA (ERC). „Bolo to geniálne víťazstvo! Ďakujem tímu ŠKODA za perfektnú prácu. Fabia R5 bola jednoducho brilantná,“ komentoval Lappi. „Víťazstvo je tiež odmenou za proces učenia. V sobotu a v nedeľu sa mi darilo preteky kontrolovať s chladnou hlavou.“ Po 18-tich rýchlostných skúškach mal 24-ročný pilot náskok 56,1 sekundy na svojho tímového kolegu Tidemanda. Rýchly Švéd vyhral, rovnako ako jeho tímový kolega, na Rally Poľsko sedem rýchlostných skúšok. „Gratulujem Esapekkovi! Na tejto rally bol jednoducho trieda sám pre seba. Druhým miestom pri druhom štarte s novým automobilom Fabia R5 sme dosiahli dobrý výsledok,“ povedal Tidemand.

Pri premiére automobilu Fabia R5 v Portugalsku priviezli Lappi a Tidemand automobil Fabia R5 na druhom a treťom mieste. Na talianskej rally obsadila továrenská posádka ŠKODA Jan Kopecký/Pavel Dresler tretie miesto v kategórii WRC 2. Hoci značka ŠKODA štartovala iba v troch z doterajších siedmich pretekov tejto sezóny majstrovstiev sveta FIA v rally, jej jazdci sú už na dosah k vedúcemu pilotovi WRC 2 Jarimu Ketomaaovi (67 bodov), ktorý v Poľsku obsadil štvrté miesto. Lappi je so 45 bodmi na piatom mieste pred Tidemandom (43). Bývalý majster Európy Armin Kremer, ktorý obsadil s automobilom ŠKODA Fabia R5 na Rally Poľsko piate miesto, má na svojom konte už 34 bodov.

Víťazná posádka z Poľska Lappi/Ferm má na oslavy len krátky čas. Nasledujúci víkend ju čaká vystúpenie na českých majstrovstvách v rally (MČR). Rally Bohemia je domácim vystúpením značky ŠKODA v regióne okolo Mladej Boleslavi, kde má firma svoje sídlo. Po troch víťazstvách z troch štartov na domácich majstrovstvách chce továrenský jazdec značky ŠKODA Jan Kopecký pokračovať so spolujazdcom Pavlom Dreslerom v úspešnej sérii s automobilom Fabia R5.

Ďalší úspech zaznamenalo nové víťazné auto tento víkend tiež v nemeckých majstrovstvách v rally (DRM). Pilot tímu ŠKODA AUTO Deutschland Fabian Kreim triumfoval pred Markom Wallenweinom, idúcim rovnako s automobilom Fabia R5. Bolo to druhé double v rade pre nový automobil ŠKODA Fabia R5. Číslo dňa pre Rally Poľsko: 1.

Esapekka Lappi a Janne Ferm zaznamenali pre značku ŠKODA víťazstvo číslo 1 pre nový automobil Fabia R5 na majstrovstvách sveta FIA v rally (WRC 2). 15. apríla 2015 sa nový súťažný špeciál prvýkrát predstavil svetovej verejnosti. Pri svojom treťom štarte na majstrovstvách sveta už dosiahol na najvyššie miesto na stupňoch víťazov.

Rally Poland – konečné výsledky WRC 2

  1. Lappi/Ferm (FIN/FIN), ŠKODA Fabia R5 2:32.02,6 hod.
  2. Tidemand/Axelsson (S/S), ŠKODA Fabia R5 + 0.56,1 min.
  3. Kruuda/Jarveoja (EST/EST), Citroën DS3 R5 + 2.05,3 min.
  4. Ketomaa/Lindstrom (FIN/FIN), Ford Fiesta R5 + 4.54,1 min.
  5. Kremer/Winklhofer (D/D), ŠKODA Fabia R5 + 5.11,9 min.