Trnava zvyšuje životnú úroveň svojich obyvateľov.

Nielen hlavné mesto sa na Slovensku môže pýšiť vysokou životnou úrovňou, postupne ho v tomto trende nasledujú aj ďalšie menšie mestá. V Bratislave si obyvatelia užívajú nové nákupné centrá a centrá pre voľný čas už niekoľko rokov, ani Trnava nechce zaostávať…

Medzi najviditeľnejšie zmeny patrí vlaňajšia rekonštrukcia pešej zóny. Hneď za ňou je tu revitalizácia parku na Námestí SNP pri evanjelickom kostole. Úmyslom je nadviazať na nedávno renovovaný Univerzitný parčík, susediace Univerzitné námestie a pešiu zónu tak, aby v centre mesta postupne vznikla súvislá prechádzková trasa s ostrovmi zelene a miestami na oddych.

Zeleň zeleň zeleň

Plán revitalizácie Univerzitného námestia obsahuje čiastočné presmerovanie chodníkov, ktoré sa viac prispôsobia prirodzenému smeru pohybu chodcov, úpravu cyklistického chodníka, urobí sa výsadba novej zelene a osadia sa lavičky a ďalší mobiliár ako odpadkové koše a stojany na bicykle. Trnava sa tak bude môcť právom pýšiť, že je zelené mesto. Nezaostáva za ním ani plánovaný centrálny park s rozlohou 30 000 m² na Veternej ulici, ktorý bude súčasťou bytového projektu Arboria Park. Prvých pár tisíc m² zelene je už na svete. V Trnave ako v meste bolo vlani vysadených 806 nových stromov, čo je tiež vynikajúca vizitka kompetentných.

City Aréna

Tráviť voľný čas budú môcť Trnavčania už onedlho v úplne novej City Aréne. Nakupovanie v 120 obchodoch, futbalový štadión, najväčší detský kútik v meste, najväčší Multiplex Cinemax s piatimi kinosálami, hotel, administratívne priestory, bowling či fitnes sú aktivity, ktoré pozdvihnú úroveň života Trnavčanov o obrovský kus ďalej. Trnava má dnes totiž spomedzi krajských miest najmenej obchodných priestorov na tisíc obyvateľov (550 m²). Podobne je na tom už len Prešov. Európsky priemer je pritom až 1 200 m² na tisíc obyvateľov. Postavením obchodného centra CITY ARENA sa Trnava dostane na 900 m² obchodných priestorov na tisíc obyvateľov. Dvadsať minút jazdy autom od CITY ARENA žije viac ako 150 000 ľudí.

Domy a byty

Okrem projektov poskytujúcich služby vyrastá v Trnave viac developerských projektov určených na bývanie. Na čele pokrokovej výstavby je už spomínaný projekt Arboria Park, v rámci ktorého sa postupne stavajú bytové domy obklopené zeleňou. Vďaka tejto novej modernej štvrti sa do Trnavy dostáva veľmi populárny komunitný štýl bývania, keď sa vaši susedia stávajú zároveň aj vašimi priateľmi. V tejto oblasti myslia aj na najmenších, pre ktorých budú vytvorené kvalitné detské ihriská, ktorých je v okolí veľmi málo. V Trnave vznikli aj ďalšie projekty, ktoré spolu s Arboriou vytvoria pre Trnavčanov vyššiu a zároveň dostupnú úroveň bývania, ktorú si zaslúžia.

Tržnica – domáci farmári

Krytú tržnicu s ponukou kvalitných farmárskych výrobkov otvorili nedávno v širšom centre Trnavy v priestoroch bývalej diskotéky.  Trhovníci v nej ponúkajú hydinu z farmy, ovocie zo slovenských sadov, slovenské syry, domáce sirupy, produkty z bylín a ďalší tovar. V tržnici sa  predávajú výhradne farmárske produkty z  domácich chovov a od domácich pestovateľov, prevažne lokálneho pôvodu.

Aqua Relax Center

Ďalšou stavbou, ktorá zvýši životnú úroveň Trnavčanov je Aqua Relax Center Trnava, ktorý by mal byť hotový na jeseň tohto roku. Okrem Vodného sveta bude mať aj Vitálny svet – pod týmto názvom sa ukrývajú doplnkové služby v podobe piatich sáun, masáží, víriviek či vyhrievaných lavíc. Súčasťou aquaparku bude aj viacúčelová sála s kapacitou 150 miest na rodinné oslavy, firemné akcie a podobne. V rámci druhej etapy by mal byť vedľa aquaparku vybudovaný moderný športovo-oddychový areál pre plážový volejbal a ďalšie športy.