Amazon venuje slovenským školám čítačky

Spoločnosť Amazon podporuje mladých čitateľov. Na Slovensku spustila komunitný program Kindlotéka, v rámci ktorého školám venuje čitateľské kútiky vybavené elektronickými knihami, ako aj tradičnými tlačenými knihami a elektronickými čítačkami Kindle, podľa ktorých je program pomenovaný. Cieľom je podporiť čítanie a stimuláciu väčšieho záujmu žiakov o literatúru. Kindlotéky boli inštalované už piatich školách a najnovšia bola otvorená na konci februára na Základnej škole J.A.Komenského v Tvrdošovciach.

Zaujímavosťou pritom je, že túto školu vybrali samotní zamestnanci nedávno otvoreného centra reverznej logistiky Amazon v Seredi. „Naša spoločnosť začínala ako online predajca kníh. Knihy teda zostávajú súčasťou našej DNA. Bolo skvelé sledovať, aký záujem medzi našimi ľuďmi vzbudila možnosť navrhnúť školy do projektu Kindlotéka. Dostali sme takmer tristo návrhov,“ hovorí Matt Greene, generálny manažér logistického centra Amazon.

Čo čítajú deti

Každý čitateľský kútik Kindlotéka je vybavený desiatimi elektronickými čítačkami Kindle, ako aj nabíjacími stanicami. Spoločnosť Amazon k tomu venuje aj päťsto elektronických kníh a sto tlačených kníh – všetky si vyberali samotné školy. Boli medzi nimi nielen klasické tituly, ale nechýbali ani knihy od súčasných autorov.

Najobľúbenejším žánrom boli detektívne príbehy, dievčenské romány a najpopulárnejším titulom bol jednoznačne Harry Potter. Nechýbali ani slovníky či špeciálne knihy o prírodných vedách, o zvieratách alebo histórii, tie predstavovali jednu pätinu zo všetkých vybraných kníh.

„Skutočne oceňujeme získanie Kindlotéky najmä preto, že ju nominovali rodičia detí, ktorí pracujú v spoločnosti Amazon. Bolo to krásne, skoro ako povianočné prekvapenie pre deti aj pre učiteľov. Školská knižnica je konečne zmodernizovaná elektronickými čítačkami, čo považujeme za veľký krok dopredu”, hovorí Jana Micsinaiová, riaditeľka Základnej školy J.A.Komenského v Tvrdošovciach. Podľa nej Kindlotéka urobila z vyučovacieho procesu na ich škole veľmi atraktívny proces. Učitelia pravidelne používajú Kindle počas hodín angličtiny a slovenčiny. Žiaci si dokonca požičiavajú Kindle čítačky domov a vďaka tomu sa naraz učia aj bavia.

Amazon ako dobrý sused

Spoločnosť Amazon systematicky podporuje komunity, v ktorých pôsobí. Okrem projektu Kindlotéka zamestnanci spoločnosti Amazon z logistického centra v Seredi zorganizovali zbierku teplého oblečenia pre ľudí bez domova zo Serede, ktorým spoločnosť darovala taktiež matrace.