Imunita potrebuje pomocnú ruku.

Hippokrates hovorieval: ,,Nech jedlo je vašim liekom”. Súčasní odbroníci na výživu apelujú na konzumáciu vyváženej stravy, čo je najlepším liekom všetkých čias. Vhodne zvolené potraviny sú prvým krokom k budovaniu imunitného systému, obzvlášť v zimnom období.

Budovanie imunity je dlhodobejší proces, ktorý sa skladá z mnohých faktorov. Telo musí byť posilnené predovšetkým vhodnou stravou, bohatou na prírodné produkty.

Svoju imunitu môžeme budovať, a to správnou výživou deň po dni. Niektoré zložky potravín majú imunomodulačné vlastnosti, to znamená, že stimulujú náš imunitný systém. Hovoríme o vitamínoch, ktoré majú priaznivý vplyv na obranychopnosť organizmu. Napríklad vitamín C, ktorý možno nájsť v nakladaných uhorkách, kapuste, petržlene, červenej paprike alebo v pomarančovom džúse, či provitamín A prítomný v žltej, oranžovej a červenej zelenine a ovocí, alebo v mrkvovej šťave.

Aj niektoré minerálne látky hrajú dôležitú úlohu v obranyschopnosti. Horčík, vo významnom množstve obsiahnutý v ovocí. Ak nasledujeme odporúčania lekárov ohľadom dávkovania liekov, tak by sme mali pristupovať rovnako pokiaľ ide o živiny.

Nezabúdajte na konzumáciu aspoň 5 porcií ovocia a zeleniny denne. Nielen množstvo ale aj rozmanitosť príjimaných potravín je dôležitá. Čím pestrejšiu stravu máme, tým viac aktívnych zložkiek sme schopní dodať nášmu telu. Neexistuje jediný produkt, v ktorom sú prítomné všetky živiny. Treba ich správne kombinovať a dodrživať požadované množstvá. 100% ovocný džús alebo pyré môže nahradiť jednu z odporúčaných 5 porcií ovocia a zeleniny“.

Vitamíny: prírodné alebo vo forme tabliet?

Väčšina vitamínových doplnkov je k dispozícii bez lekárskeho predpisu. Pred ich užívaním by ste sa mali obrátiť na svojho lekára. Vedecké výskumy potvrdzujú, že živiny z prírodných produktov sa ľahšie absorbujú do tela, sú tie najlepšie pre naše telo. Preto v zime, ak nie sú dostupné všetky druhy ovocia a zeleniny, nebojte sa ich konzumovať v inej forme. 100% džúsy alebo ovocné a zeleninové pyré sú skvelou alternatívou pre náš organizmus. Platná legislatíva EU zakazuje pridávať sladidlá, umelé farbivá, cukor alebo arómy do 100% ovocných džúsov.

Spánok je dôležitý.

Dôležitým prvkom budovania imunity je dostatočné množstvo spánku, ktorý je pre náš organizmus veľmi dôležitý. Počas neho v tele prebiehajú mnohé významné procesy, vrátane regenerácie buniek a tkanív. Príliš málo spánku negatívne ovplyvňuje produkciu kortizolu – stresového hormónu. Celkovo poruchy spánku znižujú obranyschponosť tela. Preto každý počas dňa by si mal nájsť 15-30 minút na krátke zdriemnutie. Ak nie, mal by si dopriať kvalitný spánok v noci“.

Chôdza posilňuje telo!

Bez ohľadu na počasie, každý deň by sme si mali nájsť chvíľku na pol hodinovú prechádzku. Výborne tým okysličujeme naše telo, čím sa stávame odelnejšími voči vírusom a baktériám. Rovnako dôležité je pravidelne vetrať priestory bytu alebo domu. Najmä v zime, kedy sú izby vykurované a vzduch je veľmi suchý. Suché sliznice nosa a hrdla sú totižto náchylnejšie na infekcie.

Budovanie obranyschopnosti je dlhodobejší a nepretržitý proces, ktorý sa skladá z viacerých komponentov. Spojenie telesnej activity, kvalitného spánku a výživy je ten správny krok k budovaniu imunitného systému vášho tela. Čo sa jedla týka, mali by ste voliť správne vyváženú stravu, bohatú na obilniny, mliečne výrobky, zeleninu a ovocie. Tú najmä v zime môžete bezpečne nahradiť 100% džúsmi a pyré, ktoré sú chutné a ľahko dostupné.