Ruský Atommaš obnovil výrobu pre jadrovú energetiku.

Z výrobnej haly ruského podniku Atommaš vyšla po 30 rokoch tlaková nádoba pre reaktor typu VVER. Konkrétne ide o reaktor pre bieloruskú Ostroveckú jadrovú elektráreň s dvoma blokmi typu VVER 1200. Návrat spoločnosti Atommaš medzi dodávateľov kompletov zariadení pre jadrovú energetiku znamená zároveň začiatok cesty 330 tonového dielu na miesto určenia, ktorá potrvá 70 dní.

Spoločnosť Atommaš je tradičným ruským výrobcom kompletov zariadení pre jadrové elektrárne. Na ruské i zahraničné elektrárne s reaktormi typu VVER dodávala tlakové nádoby, vnútorné zariadenie reaktorov, parné generátory a ďalšie rozmerné komponenty.

Výroba zariadení pre jadrové elektrárne je veľmi náročná kvalitatívne i rozmerovo. Je nutné vedieť obrábať a vzájomne spájať niekoľko stotonové diely zo špeciálnych zliatin. Tlaková nádoba pre reaktor VVER 1200 váži 330 ton, má priemer 4,5 metra a jej výška dosahuje 13 metrov. Z toho vyplýva aj zložitosť prepravy. Nádoba pre bieloruskú Ostroveckú elektráreň podstúpi dlhú cestu po vode i železnici.

Z výrobného závodu vo Volgodonsku nádobu prepravia na ťažkotonážnom cestnom podvalníku do prístaviska na rieke Don. Po viac ako 1 600 km strávených na rôznych ruských riekach bude v Novgorode preložená na špeciálny vagón, na ktorom prejde zvyšných asi 700 km na stavenisko v Bielorusku.

Pri príležitosti dokončenia výroby prvej tlakovej nádoby pre Ostroveckú elektráreň bola usporiadaná slávnostná ceremónia, na ktorej sa zúčastnil aj Andrej Nikipelov, generálny riaditeľ skupiny Atomenergomaš, strojárenskej divízie Rosatomu, do ktorej spoločnosť Atommaš patrí.

„Vnímam to ako začiatok nového života tejto spoločnosti. Ide o pozoruhodnú udalosť tým, o ako rozmerný komponent ide, čo to znamená pre firmu, aj to, v ktorom roku prebehla. Atommaš začal výrobu v roku 1976, takže v budúcom roku bude oslavovať 40. výročie. Obnovenie výroby kompletov zariadení pre jadrovú energetiku je tak predčasným darom k tomuto jubileu,“ uviedol Nikipelov.

V minulých 30 rokoch bola spoločnosť Atommaš orientovaná na výrobu pre chemický a petrochemický priemysel. Zákazky pre primárny okruh jadrových elektrární boli v Rusku rozdelené medzi niekoľko dodávateľov. S jadrovou renesanciou v Rusku i vo svete pribúdajú ruskej korporácii pre atómovú energiu Rosatom projekty, a tak rozširuje svoje výrobné kapacity.

V roku 2012 Atommaš vstúpil do Rosatomu a začal obnovovať komplexnú výrobu zariadení pre jadrovú energetiku. Vyrobil napríklad lapače taveniny pre ruskú Novovoronežskú jadrovú elektráreň II a teraz aj tlakovú nádobu pre Ostroveckú JE. Predtým Atommaš vyrobil niektoré zariadenia pre iránsku jadrovú elektráreň Búšehr a pre čínsku Tchien-wan.