História využívania liečivých účinkov Aloe vera

O rastline Aloe vera ste už určite počuli. Pripisujú sa jej mnohé priaznivé účinky na ľudský organizmus. Vďačí za to vysokému obsahu rôznych vitamínov, minerálov, aminokyselín, či enzýmov.

Všetko to zrejme začalo v Egypte

V súčasnosti je na trhu množstvo produktov z Aloe vera, takže vyskúšať si účinky tejto rastliny môžete poľahky aj na vlastnej koži. O týchto účinkoch však nevieme len od nedávna, ako sa to veľakrát javí. Používanie Aloe vera ako liečivej rastliny má v skutočnosti veľmi dlhú históriu, ktorú si teraz v stručnosti pripomenieme.

Tí z vás, ktorí niekedy boli na dovolenke v Egypte, sa tam možno dozvedeli, že prvé zmienky o využívaní Aloe vera ako liečivej rastliny pochádzajú práve z tejto krajiny. Dochovali sa nám jej vyobrazenia na kamenných múroch v Údolí kráľov, ktoré sú staré zhruba 6 000 rokov!

Čo sa týka najstarších písomných zmienok o využívaní Aloe vera, tie pochádzajú zo starej Mezopotámie. Našli sa na hlinených tabuľkách zhruba z roku 1750 p. n. l. Takže Aloe vera rozhodne nie je žiadnou „módnou“ novinkou.

Naprieč celým svetom

Účinky Aloe vera dobre poznali aj starí Gréci a Rimania. Napríklad grécky lekár Pedanius Dioscorides vo svojom diele De Materia medica z roku 74 spomína pozitívne účinky Aloe vera pri liečbe rôznych zranení, kožných infekcií, pri vypadávaní vlasov, či zbavovaní sa hemeroidov.

Vedomosti o Aloe vera neobišli ani arabský svet. Množstvo zmienok o tejto rastline je možné nájsť napríklad v lekárskych písomnostiach z Perzie zo 6. stor. A práve z tejto oblasti sa Aloe vera rozšírila do Orientu a odtiaľ následne do juhovýchodnej Ázie a Číny. Prvá zmienka o využívaní Aloe vera na území Číny pochádza zo 7. stor.

V stredovekej Európe bola Aloe vera rozšírená najmä v Španielsku, Portugalsku a v Taliansku. A boli to Španieli, ktorí dostali Aloe vera do Ameriky. A čo moderná medicína? Použitie Aloe vera sa datuje do roku 1930, kedy bol zverejnený prípad vyliečenia dermatitídy z ožiarenia röntgenom práve prostredníctvom tejto rastliny.

 

Zdroj obrázka:

Autor: lovelyday12 / Stock.adobe.com