Ako sa spí v ľane?

Významným faktorom, ktorý vplýva na kvalitu spánku, je aj materiál, z ktorého je vyrobená posteľná bielizeň a samozrejme tiež vankúš a prikrývka. Ideálne je, ak sú prírodného pôvodu. Jednou z takých tkanín je ľan.

Ľanové vlákno bolo základným materiálom tradičnej textilnej kultúry na Slovensku. Naši predkovia ho hojne využívali spolu s konopným vláknom a živočíšnymi materiálmi ako je koža, kožušiny či vlna. Pestovaniu a spracovaniu ľanu sa ľudia venovali takmer po celom svete už od roku 7000 pred n. l.

Ľanové vlákno je ekologický prírodný materiál, ktorý je charakteristický svojimi antialergickými a antibakteriálnymi vlastnosťami, a preto je vhodný aj pre alergikov a ľudí s citlivou pokožkou. Ide o extrémne pevnú tkaninu, ľan sa považuje za najpevnejšie prírodné vlákno, ktoré je napriek tomu jemné, vzdušné, ľahké a trvácne. Časom sa používaním a praním jeho vlastnosti dokonca zlepšujú. Poskytuje pokožke prirodzenú ochranu a umožňuje jej dýchať. Zároveň skvele odvádza vlhkosť, v lete chladí a v zime príjemne hreje. Ľanová látka dokáže absorbovať vlhkosť až do 20% svojej vlastnej hmotnosti.

Ľanové nielen oblečenie

Ľan je prírodný materiál, pôsobí jednoducho a čisto a je šetrný k životnému prostrediu. Vie sa úplne rozložiť a nezanecháva ekologicky nebezpečný odpad. Aj preto je ideálnou voľbou pre všetkých, ktorí preferujú zdravý životný štýl nielen v stravovaní, ale aj v bývaní či obliekaní. Vďaka svojim vlastnostiam sa ľan s obľubou využíva na výrobu letného oblečenia, ktoré je skvelým spoločníkom pri horúčavách.

Ľanové tkaniny sa však používajú aj na výrobu bytového textilu a doplnkov, napríklad na utierky, obrusy, vrecúška na potraviny či posteľnú bielizeň. Také ľanové vrecúška na chlieb používali už naše babičky a prababičky. Keďže ľanový materiál potláča rast baktérií, plesní a húb, chlieb im zostal  dlhšie čerstvý a bez plesní. Ľan môžete využiť aj v spálni. „Ľanová prikrývka je ľahká, mäkká a úžasne poddajná. Vysoký podiel prírodného vlákna zabezpečuje optimálnu termoreguláciu, preto je aj napriek nízkej hmotnosti vhodná na celoročné použitie. Spolu s ľanovým vankúšom sa vyznačujú vysokou životnosťou. Keďže ide o eco-friendly materiál, ľanová kolekcia je dodávaná v látkovej taške z prírodného materiálu,“ hovorí Martina Matějovská, riaditeľka spoločnosti Matějovský, tradičnej českej značkyposteľných obliečok a bytového textilu.

Ľan sa vyznačuje mnohými pozitívnymi vlastnosťami, takže mu s radosťou odpustíme jednu jeho chybičku – a to, že sa krčí. Mnohí však milujú aj tú jeho krčivosť a považujú ju za jeho charakteristický znak. Ak sa jej chcete zbaviť, odporúča sa žehliť látku ešte mierne vlhkú.

Zdroj foto:

Matějovský

Pod fotky popisok – Inšpirácia – Matějovský