Prikryte sa tou správnou perinou

Noci sa stávajú chladnejšími, a vtedy je príjemné zababušiť sa do perín. Ku kvalitnému spánku pomáhajú aj prikrývky, ktoré sú vyrobené z kvalitných materiálov. Tých je na výber niekoľko druhov. Viete, z čoho môžu byť prikrývky vyrobené?

Ako si vybrať správnu prikrývku

„Predtým, ako si chcete zaobstarať novú prikrývku, treba zvážiť, či ju chcete používať celoročne alebo chcete mať hrejivú na zimné obdobie a ľahkú verziu na letné mesiace. Dôležitý je aj rozmer prikrývky. Najčastejšie používaným v našich končinách je klasický rozmer 140/200 cm. Vybrať si však môžete aj predĺženú verziu 140/220 cm, prípadne tzv. francúzsky rozmer, čo je v podstate jedna veľká prikrývka na dvojposteľ, kde si tiež môžete vybrať z viacerých veľkostí. A v neposlednom rade si treba vybrať náplň prikrývky,“ radí Kateřina Vařechová, riaditeľka spoločnosti Matějovský, tradičnej českej značky posteľných obliečok a bytového textilu. A dodáva, že sa oplatí investovať do kvalitných materiálov, ktoré nielen dlho vydržia v dobrom stave, ale sú aj zdraviu prospešné a príjemné na dotyk.

Čo sa skrýva v prikrývke?

V súčasnosti je na výber mnoho výplní prikrývok, z ktorých si vie vybrať naozaj každý, vrátane tých, ktorí sú astmatici či majú citlivú pokožku. Čo tak bambus, tencel, Aloe vera, kašmír či sója? Toto všetko môžete vnútri prikrývky nájsť. Neviete si vybrať? Poďte si prečítať ich výhody:

Tencel:

Tencel je obchodný názov pre tkaninu nazývanú lyocell. Ide o druh viskózy, vyrobenej z rozdrvených drevených vlákien eukalyptu, resp. z buničiny, ktorá je na dotyk neuveriteľne mäkká a príjemná. Lyocellové vlákno je pevné, vysoko odolné, nekrčivé a mimoriadne rýchlo schne. Produkty vyrobené z lyocellového vlákna sú priedušné, prirodzene termoregulačné, výborne odvádzajú vlhkosť a sú nenáročné na údržbu. Vlákno je naviac prirodzene antibakteriálne a nepohlcuje pachy.

Kašmír:

Jemná kašmírová vlna sa považuje za najkvalitnejšiu a najjemnejšiu vlnu, ide o jeden z najluxusnejších prírodných materiálov. Získava sa v jarnom období ručným vyčesávaním srsti kašmírskych kôz. Vyniká svojou hebkosťou, je prirodzene hypoalergénna, priedušná, hrejivá a naviac skvelo odvádza vlhkosť. Prikrývky sú vhodné na celoročné použitie. Pri správnom používaní si výrobky z kašmíru budete užívať dlhé roky. Ide o čisto prírodný materiál, pre ktorý je príznačná aj jemná a typická aróma, podobne ako u ovčej vlny.

Bambus:

Pozitívne účinky voľne rastúceho bambusu sú známe už po tisícročia. Táto odolná rastlina  nevyžaduje počas rastu a spracovania chemické ošetrenie. Práve prirodzená antibakteriálna schopnosť v kombinácii s vysokou priedušnosťou vytvára tie najvhodnejšie podmienky pre alergikov a jedincov s citlivou pokožkou. Hebké, precízne spracované bambusové vlákno poskytuje neuveriteľnú mäkkosť a jemnosť, navyše skvele absorbuje vlhkosť, nepríjemné pachy a ľahko vyrovnáva teplotné rozdiely v akomkoľvek ročnom období.

Aloe vera:

Blahodarné účinky Aloe vera sú známe už odpradávna. Výťažky z Aloe vera v podobe mikročastíc, ktoré sa postupne uvoľňujú z poťahu aj náplne, pôsobia pozitívne na pokožku a prehlbujú relaxáciu počas spánku. Prirodzená antibakteriálna schopnosť a čisto prírodný pôvod aktívnych látok zaručujú vhodné podmienky aj pre alergikov, astmatikov a jedincov s citlivou pokožkou.

Správna starostlivosť

Aby vám kvalitné prikrývky čo najdlhšie slúžili, je potrebné im venovať aj adekvátnu starostlivosť. „Pri údržbe sa riaďte pokynmi na starostlivosť od príslušných výrobcov. Väčšinu prikrývok viete oprať aj doma na 40 °C s jemným pracím prostriedkom na jemnom programe. Čistenie však zverte radšej do rúk profesionálov,“ odporúča Kateřina Vařechová.

Zdroj foto: Matějovský