Sprchový kút vs. vaňa: Vyberte si tú najlepšiu možnosť pre vašu kúpeľňu

Pri navrhovaní kúpeľne budete pravdepodobne riešiť dilemu, či je lepšie nainštalovať sprchový kút alebo vaňu. Do hry vstupuje viacero faktorov, ktoré môžu ovplyvniť vaše rozhodovanie sa medzi týmito variantmi. Pozrite sa, ktoré to sú.

Spotreba vody

Záleží vám na energetickej účinnosti a spotrebe vody? V tom prípade sa sprcha javí ako lepšia voľba. Na sprchovanie miniete v priemere len 30 až 60 litrov vody denne, zatiaľ čo pri používaní vane je to v priemere až 100 litrov. Všetko však závisí aj od času stráveného v sprche a taktiež od typu zariadenia, ktoré tu používate. Spotrebu vody môžete znížiť aj nainštalovaním úspornej sprchovej hlavice s nízkym prietokom.

Priestorové možnosti

Jedným z najvýznamnejších vplyvov pri rozhodovaní sa, je priestorová dispozícia vašej kúpeľne. Výhodou sprchových kútov je, že zaberajú oveľa menej miesta ako vane a okrem toho ich dokážete jednoducho prispôsobiť akémukoľvek priestoru.

Komfort a relax

Ak je vašou prioritou pohodlie a relax, vaňa vás zaručene nesklame. Na trhu nájdete aj vane s prídavnými vodnými tryskami, ktoré sú ideálne pre ľudí s bolesťami kĺbov alebo svalov. Relaxácia v horúcej vode pomáha znižovať stres a uľavuje stuhnutým svalom.

Životný štýl

Spôsob akým žijete sa tiež premietne do vášho rozhodovania. Ak preferujete rýchlejšiu možnosť a neradi trávite v kúpeľni dlhé hodiny “zbytočným” ležaním vo vani, určite uprednostníte sprchu. To isté rozhodnutie urobíte aj v prípade, ak vo vašej domácnosti žijete so staršou osobou, ktorá má problémy s pohyblivosťou alebo iné má obmedzenia, v dôsledku ktorých by mala do vane sťažený prístup. Na druhej strane, vaňa je ideálna a bezpečná voľba pre rodiny s malými deťmi.

Estetika a dizajn

Ak chcete, aby vaša kúpeľňa pôsobila luxusným dojmom, nainštalujte si vaňu, ktorá bude stredobodom miestnosti. V ponuke je široká škála rôznych štýlov, materiálov, farebných prevedení a dizajnových vaňových batérií, ktoré vykúzlia z vašej kúpeľne exkluzívne miesto.

 

 

Zdroj obrázku: PH888 / Shutterstock.com