Túra, ktorú by ste mali absolvovať aspoň raz za život

Vysoké Tatry sú jednoznačne najobľúbenejšou dovolenkovou destináciou u nás. Niet sa čomu diviť, nemusíte byť ani extra veľký turista a aj tak si v nich užijete množstvo nádherných scenérií prakticky hneď za „domom“, respektíve v tomto prípade skôr hneď za hotelom.

Začať môžete z dvoch miest

A pokiaľ vám nevadí absolvovať aj poldenné alebo dokonca celodenné túry, budete sa v týchto našich veľhorách cítiť ako v raji. Ponúkajú totižto toľko turistických trás, že len veľmi ťažko by sme mohli vybrať najkrajšie túry v Tatrách.

Ťažko tak nejakú konkrétnu turistickú trasu odporučiť, ale je tu jedna „klasika“, ktorú by údajne každý Slovák mal absolvovať aspoň raz za život. Je to túra na Kriváň. Naň tradične vedú dve trasy.

Jedna, tá o niečo jednoduchšia, má začiatok v lokalite Tri studničky. Druhá začína priamo v „srdci“ Tatier, na Štrbskom Plese. Začať bude pravdepodobne jednoduchšie práve tu, i keď táto trasa je o niečo ťažšia.

Určite sa zapotíte, ale odmenou vám bude jeden z najkrajších výhľadov u nás

I keď zo začiatku sa to nemusí tak zdať. Prvú zhruba hodinu a štvrť strávite na časti Tatranskej magistrály, od Štrbského Plesa až po Jamské pleso. Presnejšie, ešte pred ním je odbočka, po ktorej sa musíte vydať, avšak tých pár metrov naviac k tomuto plesu odporúčame absolvovať.

Potom však už začína naozajstná turistika. Čaká vás miestami menej, miestami viac (a väčšinou viac) prudké stúpanie až na asi najikonickejší vrchol Slovenska. Ten výhľad však stojí skutočne za tú námahu.

A tí z vás, ktorí majú v batohoch aj kvalitné ďalekohľady, budú skutočne nadšení. Na západe uvidíte celý Liptov ako na dlani. Pri pohľade na východ sa vám však ukáže diametrálne odlišný pohľad. Uvidíte totižto „more“ štítov Vysokých Tatier. Rovnako ako pri pohľade na sever, kde uvidíte poľské Tatry. A juh? Tak tomu dominuje masívny hrebeň Nízkych Tatier.

 

 

 

Zdroj obrázka:
Autor: Marek Rybar / Shutterstock.com