Staviate a chcete čo najskôr bývať? Najskôr riešte základné veci

V prípade, že staviate rodinný dom vo veľkej miere svojpomocne a materiál a vybavenie kupujete postupne po častiach z každej výplaty, čaká vás pomerne dlhý proces predtým, ako sa konečne do svojho nového domu nasťahujete. A ani vtedy väčšinou práce nekončia, keďže potom musíte dorábať detaily, ktoré nie sú úplne esenciálne k tomu, aby ste v dome mohli bývať.

Zamerajte sa na veci, ktoré sú nevyhnutné pre bývanie

Ak chcete čo najskôr bývať vo svojom novom dome, pri stavbe si nechajte všetky prvky, ktoré nie sú nevyhnutné pre bývanie, na neskôr aj ak po nich veľmi túžite. Veď v prvom rade potrebujete, aby dom stál, bol napojený na všetky dostupné inžinierske siete, prípadne mal dostatočne objemnú žumpu ak sa sťahujete do lokality, kde nie je kanalizácia.

Tak isto v interiéri je prvoradá hotová kúpeľňa a toaleta, kuchyňa a ak aj budete dočasne spávať na gauči, nie je to zvyčajne zásadný problém. Zvyšok môžete postupne dozariaďovať. A keď už budete mať všetko potrebné, nastane čas zveľaďovania vášho domu.

Keď už bývate, môžete si dopriať dávku luxusu

Môžete napríklad naplno využiť výhodu rodinného domu v podobe vlastnej terasy a zabezpečiť si možnosť posedenia na nej takmer za akéhokoľvek počasia. Ako? No predsa vďaka špičkovým bioklimatickým hliníkovým pergolám.

Takáto pergola vás neochráni len pred nepríjemne horúcim letným slnkom. Vďaka širokému rozsahu otáčania lamiel môžete plynulo regulovať množstvo svetla, ktoré bude dopadať na vašu terasu. Malým pootvorením si naviac doprajete prirodzené prúdenie vzduchu, ktoré bude pôsobiť osviežujúco aj počas tých najväčších horúčav.

A čo keď začne pršať? Jednoducho lamely úplne zaklopíte a na vašu terasu sa nedostane nielen dážď, ale dokonca ani sneh. Myslíte si, že potom budete musieť čakať, dokedy lamely úplne vyschnú, aby vám zvyšné kvapky nepadli na terasu? Mýlite sa. Vďaka dômyselnej konštrukcii odtečú do obvodových zvodov.

 

Zdroj obrázka:
Autor: ESB Professional / Shutterstock.com