Rutina je nuda

Stáť stále v kuchyni a variť dookola to isté  môže byť únavné. Niekedy si treba recepty a čas strávený v kuchyni ozvláštniť. Práve preto sme pre vás vybrali nezvyčajné recepty, s ktorými si spestríte každodennú rutinu a prídete na nové chute a možnosti. Všetky tieto zaujímavé recepty nájdete na Kuchyňa Lidla – https://kuchynalidla.sk/.

Zázvorové cookies s mandľami a karamelom

Počet porcií: 20

Potrebujeme: strúhadlo, veľký plech, papier na pečenie, robot s nadstavcom lopatka, cukrársku stierku

Suroviny:
Karamel

100 g kryštálového cukru Belbake

20 g masla Pilos

štipka soli Castello

10 g nastrúhaného čerstvého zázvoru

Cesto
125 g masla Pilos

140 g trstinového cukru Belbake

30 g kryštálového cukru Belbake

10 g medu

štipka soli Castello

1 lyžička sódy bikarbóny

1 vajce

20 g nastrúhaného čerstvého zázvoru

kôra z 1 pomaranča

80 g horkej čokolády Fin Carré (74 % kakaa)

80 g mandlí Belbake

110 g polohrubej múky Belbake

130 g jemných ovsených vločiek Crownfield 

Postup

Karamel

Do panvice nasypeme cukor a necháme skaramelizovať. Karamel stiahneme z ohňa, vmiešame doň maslo, štipku soli a najemno nastrúhaný zázvor. Nalejeme ho na plech vystlaný papierom na pečenie a zľahka rozotrieme. Potom ho necháme dôkladne vychladnúť a stuhnúť.

Cesto

V robote s lopatkovým nadstavcom vyšľaháme maslo s oboma cukrami a medom do peny. Potom pridáme štipku soli, sódu bikarbónu, vajce a zašľaháme. Potom vpracujeme najemno nastrúhaný zázvor a pomarančovú kôru.

Stuhnutý karamel, čokoládu a mandle nasekáme nadrobno. Spolu s múkou a ovsenými vločkami ich vmiešame do cesta.

Vymiesené cesto preložíme na papier na pečenie. Vytvarujeme z neho dlhú rolku, ktorú zabalíme do papiera, v spoji pomocou stierky dôkladne utlačíme a necháme aspoň hodinu stuhnúť v chladničke.

Rolku stuhnutého cesta nakrájame na približne 20 koliesok. Každé koliesko ručne vytvarujeme a ukladáme na plech vystlaný papierom na pečenie v dostatočných rozostupoch (pečením sa roztečú). Pečieme v rúre vyhriatej na 160 °C približne 10 – 15 minút dozlatista. Upečené ich necháme na plechu mierne vychladnúť.

Servírovanie

Zázvorové cookies podávame ešte teplé alebo aj za studena ku káve či čaju.

Kornútky s domácou zmrzlinou

Počet porcií: 6 porcií
Potrebujeme: robot s nadstavcom metlička, misku s vekom vhodnú do mrazničky, papier na pečenie, alobal, štetec na potieranie, pravítko, plech na pečenie, malý kastról, naberačku na zmrzlinu

Suroviny:

Zmrzlina
250 g šľahačky Deluxe Pilos (40 %)

250 g mascarpone Lovilio

1 konzerva (400 ml) plnotučného kokosového mlieka Freshona (tuhá časť)

1 konzerva (397 g) sladeného kondenzovaného mlieka Pilos

100 g strúhaného kokosu Belbake

Kornútky

2 chladené lístkové cestá Chef Select & You

1 vajíčko

štipka soli Castello

Poleva

200 g horkej čokolády Fin Carré

250 g  šľahačky Deluxe Pilos (40 %)

Ozdoba

50 g strúhaného kokosu Belbake

Postup

Zmrzlina (pripravujeme deň vopred)

Šľahačku, mascarpone a tuhú časť kokosového mlieka spolu vyšľaháme v robote do tuha.

Tip: Zmrzlina sa správne vyšľahá len vtedy, keď budú všetky suroviny vychladené.

Do vyšľahaného krému pridáme sladené kondenzované mlieko, prisypeme strúhaný kokos a krátko premiešame. Pripravený zmrzlinový základ prelejeme do uzatvárateľnej misky vhodnej do mrazničky a necháme zamraziť.

Kornútky

Z papiera na pečenie vytvarujeme kornúty, ktoré obalíme alobalom. Lístkové cesto rozprestrieme a pomocou pravítka a noža ho po dlhšej strane rozdelíme na 3 cm široké pásy. Na výrobu jedného kornútka použijeme dva pásy cesta. Opatrne ich navíjame na pripravené kornúty z alobalu. Kornútky potrieme z každej strany vajíčkom rozmiešaným so štipkou soli a uložíme spojmi nadol na plech vystlaný papierom na pečenie. Pečieme v rúre vyhriatej na 180 °C približne 15 – 20 minút dozlatista.

Tip: Kornútky je možné dozlatista upiecť aj na grilovacej tácke pod zatvoreným grilom.

Poleva

V kastróle zohrejeme šľahačku. Horúcu, nie však vriacu, ju nalejeme do misky na nalámanú čokoládu a vzniknutú polevu vymiešame dohladka.

Servírovanie

Vychladnuté kornútky stiahneme z alobalových foriem, naplníme zmrzlinou, namočíme alebo polejeme  čokoládovou polevou a ešte kým čokoláda nestuhla, posypeme strúhaným kokosom.

Čučoriedkový cheesecake v panvičkách

Počet porcií: 3 porcie
Potrebujeme: 3 malé liatinové panvičky alebo formu na pečenie s vyberateľným dnom a priemerom 22 cm, plech na pečenie

Suroviny:

Cesto
110 g hladkej múky Belbake

40 g strúhaného kokosu Belbake

50 g trstinového cukru Belbake

70 g jemných ovsených vločiek Crownfield

85 g roztopeného masla Pilos

1 vajíčko

1 lyžička prášku do pečiva

Krém

400 g nátierky z čerstvého syra Milbona

80 g práškového cukru Belbake

20 g škrobu

80 g kyslej smotany Pilos

1 vajíčko

Ostatné

50 g plátkov mandlí Belbake

200 g čučoriedok

 

 

Postup

 

Cesto

V miske zmiešame múku, strúhaný kokos, cukor, jemné ovsené vločky a prášok do pečiva. Nakoniec prilejeme roztopené maslo a vajíčko. Miešame, kým sa cesto spojí a vytvorí mrveničku.

Krém

Nátierku z čerstvého syra zmiešame s cukrom a kyslou smotanou. Pridáme vajíčko a škrob a vymiešame dohladka.

Do pripravených liatinových panvičiek alebo formy na pečenie navrstvíme cesto a utlačíme ho lyžicou. Pridáme vrstvu krému a dôkladne ju rozotrieme až ku okrajom. Posypeme čerstvými čučoriedkami a na vrch namrvíme zvyšné cesto. Panvičky preložíme na plech a pečieme vo vyhriatej rúre na 180 °C približne 20 – 30 minút.

Asi 10 minút pred dopečením panvičky vyberieme z rúry a posypeme ich plátkami mandlí. Cheesecake dopečieme.

Tip: Panvičky sú vhodné aj na uzatvárateľný gril a cheesecake si v nich môžete jednoducho ugrilovať.

Servírovanie

Vychladnutý cheesecake podávame priamo z panvičiek.