- Aká bude farba roka 2025? Oceníte ju v jedálňach, obývačkách aj spálňach
- Nová séria spotrebičov Electrolux, ktorá sa postará o vašu bielizeň – starajte sa o to, na čom vám záleží
- Čo vám v jeseni ušetrí čas a peniaze?
- Detská móda do dažďa: Tieto jesenné kúsky by v šatníku vašich malých dobrodruhov nemali chýbať!
- Tesco pokračuje v boji proti menštruačnej chudobe: Slovenky ušetrili už 30-tisíc eur
Rutina je nuda
Stáť stále v kuchyni a variť dookola to isté môže byť únavné. Niekedy si treba recepty a čas strávený v kuchyni ozvláštniť. Práve preto sme pre vás vybrali nezvyčajné recepty, s ktorými si spestríte každodennú rutinu a prídete na nové chute a možnosti. Všetky tieto zaujímavé recepty nájdete na Kuchyňa Lidla – https://kuchynalidla.sk/.
Zázvorové cookies s mandľami a karamelom
Počet porcií: 20
Potrebujeme: strúhadlo, veľký plech, papier na pečenie, robot s nadstavcom lopatka, cukrársku stierku
Suroviny:
Karamel
100 g kryštálového cukru Belbake
20 g masla Pilos
štipka soli Castello
10 g nastrúhaného čerstvého zázvoru
Cesto
125 g masla Pilos
140 g trstinového cukru Belbake
30 g kryštálového cukru Belbake
10 g medu
štipka soli Castello
1 lyžička sódy bikarbóny
1 vajce
20 g nastrúhaného čerstvého zázvoru
kôra z 1 pomaranča
80 g horkej čokolády Fin Carré (74 % kakaa)
80 g mandlí Belbake
110 g polohrubej múky Belbake
130 g jemných ovsených vločiek Crownfield
Postup
Karamel
Do panvice nasypeme cukor a necháme skaramelizovať. Karamel stiahneme z ohňa, vmiešame doň maslo, štipku soli a najemno nastrúhaný zázvor. Nalejeme ho na plech vystlaný papierom na pečenie a zľahka rozotrieme. Potom ho necháme dôkladne vychladnúť a stuhnúť.
Cesto
V robote s lopatkovým nadstavcom vyšľaháme maslo s oboma cukrami a medom do peny. Potom pridáme štipku soli, sódu bikarbónu, vajce a zašľaháme. Potom vpracujeme najemno nastrúhaný zázvor a pomarančovú kôru.
Stuhnutý karamel, čokoládu a mandle nasekáme nadrobno. Spolu s múkou a ovsenými vločkami ich vmiešame do cesta.
Vymiesené cesto preložíme na papier na pečenie. Vytvarujeme z neho dlhú rolku, ktorú zabalíme do papiera, v spoji pomocou stierky dôkladne utlačíme a necháme aspoň hodinu stuhnúť v chladničke.
Rolku stuhnutého cesta nakrájame na približne 20 koliesok. Každé koliesko ručne vytvarujeme a ukladáme na plech vystlaný papierom na pečenie v dostatočných rozostupoch (pečením sa roztečú). Pečieme v rúre vyhriatej na 160 °C približne 10 – 15 minút dozlatista. Upečené ich necháme na plechu mierne vychladnúť.
Servírovanie
Zázvorové cookies podávame ešte teplé alebo aj za studena ku káve či čaju.
Kornútky s domácou zmrzlinou
Počet porcií: 6 porcií
Potrebujeme: robot s nadstavcom metlička, misku s vekom vhodnú do mrazničky, papier na pečenie, alobal, štetec na potieranie, pravítko, plech na pečenie, malý kastról, naberačku na zmrzlinu
Suroviny:
250 g mascarpone Lovilio
1 konzerva (400 ml) plnotučného kokosového mlieka Freshona (tuhá časť)
1 konzerva (397 g) sladeného kondenzovaného mlieka Pilos
100 g strúhaného kokosu Belbake
Kornútky
2 chladené lístkové cestá Chef Select & You
1 vajíčko
štipka soli Castello
Poleva
200 g horkej čokolády Fin Carré
250 g šľahačky Deluxe Pilos (40 %)
Ozdoba
50 g strúhaného kokosu Belbake
Postup
Zmrzlina (pripravujeme deň vopred)
Šľahačku, mascarpone a tuhú časť kokosového mlieka spolu vyšľaháme v robote do tuha.
Tip: Zmrzlina sa správne vyšľahá len vtedy, keď budú všetky suroviny vychladené.
Do vyšľahaného krému pridáme sladené kondenzované mlieko, prisypeme strúhaný kokos a krátko premiešame. Pripravený zmrzlinový základ prelejeme do uzatvárateľnej misky vhodnej do mrazničky a necháme zamraziť.
Kornútky
Z papiera na pečenie vytvarujeme kornúty, ktoré obalíme alobalom. Lístkové cesto rozprestrieme a pomocou pravítka a noža ho po dlhšej strane rozdelíme na 3 cm široké pásy. Na výrobu jedného kornútka použijeme dva pásy cesta. Opatrne ich navíjame na pripravené kornúty z alobalu. Kornútky potrieme z každej strany vajíčkom rozmiešaným so štipkou soli a uložíme spojmi nadol na plech vystlaný papierom na pečenie. Pečieme v rúre vyhriatej na 180 °C približne 15 – 20 minút dozlatista.
Tip: Kornútky je možné dozlatista upiecť aj na grilovacej tácke pod zatvoreným grilom.
Poleva
V kastróle zohrejeme šľahačku. Horúcu, nie však vriacu, ju nalejeme do misky na nalámanú čokoládu a vzniknutú polevu vymiešame dohladka.
Servírovanie
Vychladnuté kornútky stiahneme z alobalových foriem, naplníme zmrzlinou, namočíme alebo polejeme čokoládovou polevou a ešte kým čokoláda nestuhla, posypeme strúhaným kokosom.
Čučoriedkový cheesecake v panvičkách
Počet porcií: 3 porcie
Potrebujeme: 3 malé liatinové panvičky alebo formu na pečenie s vyberateľným dnom a priemerom 22 cm, plech na pečenie
Suroviny:
Cesto
110 g hladkej múky Belbake
40 g strúhaného kokosu Belbake
50 g trstinového cukru Belbake
70 g jemných ovsených vločiek Crownfield
85 g roztopeného masla Pilos
1 vajíčko
1 lyžička prášku do pečiva
Krém
400 g nátierky z čerstvého syra Milbona
80 g práškového cukru Belbake
20 g škrobu
80 g kyslej smotany Pilos
1 vajíčko
Ostatné
50 g plátkov mandlí Belbake
200 g čučoriedok
Postup
Cesto
V miske zmiešame múku, strúhaný kokos, cukor, jemné ovsené vločky a prášok do pečiva. Nakoniec prilejeme roztopené maslo a vajíčko. Miešame, kým sa cesto spojí a vytvorí mrveničku.
Krém
Nátierku z čerstvého syra zmiešame s cukrom a kyslou smotanou. Pridáme vajíčko a škrob a vymiešame dohladka.
Do pripravených liatinových panvičiek alebo formy na pečenie navrstvíme cesto a utlačíme ho lyžicou. Pridáme vrstvu krému a dôkladne ju rozotrieme až ku okrajom. Posypeme čerstvými čučoriedkami a na vrch namrvíme zvyšné cesto. Panvičky preložíme na plech a pečieme vo vyhriatej rúre na 180 °C približne 20 – 30 minút.
Asi 10 minút pred dopečením panvičky vyberieme z rúry a posypeme ich plátkami mandlí. Cheesecake dopečieme.
Tip: Panvičky sú vhodné aj na uzatvárateľný gril a cheesecake si v nich môžete jednoducho ugrilovať.
Servírovanie
Vychladnutý cheesecake podávame priamo z panvičiek.