O ktoré súčasti vášho auta sa môžete starať aj samostatne?

Vlastniť osobný automobil poskytuje jeho majiteľovi množstvo výhod. Pri dochádzaní do práce sa nemusí náhliť na autobus, či inú formu hromadnej dopravy, môže si spraviť aj väčší nákup lebo v aute odvezie podstatne viac ako v rukách a vo voľnom čase môže ísť na výlet kamkoľvek, kam vedú cesty.

Čím modernejší model, tým menej vecí si dokáže bežný vodič „porobiť“ sám

Mať vlastné auto však nie je len o výhodách a príjemných veciach. Ako o každú vec aj o auto sa treba starať, aby vydržalo čo najdlhšie a s čo najmenším množstvom financií minutých na opravy. Veď predsa ani tie najlacnejšie modely nie sú lacnou záležitosťou a tak pri kúpe automaticky dúfame, že nám poslúžia dlhé roky.

Pri väčšine majiteľov sa starostlivosť o auto týka hlavne čistoty exteriéru a interiéru, dopĺňania kvapaliny do ostrekovačov alebo výmeny žiaroviek. I keď posledne menovanej činnosti sa to už pomaly prestáva týkať, keďže dizajnové LED svietenie v novších modeloch vám vymenia len v servise. Ostávajú teda hlavne tie ostrekovače a čistota, či už karosérie, alebo interiéru vrátane palubnej dosky, rohoží a autopoťahov.

Majitelia áut s dieselovými motormi majú o povinnosť naviac

Špeciálne v novších autách s dieselovými motormi vodičom pribudla na starostlivosť ďalšia súčiastka, filter pevných častíc alebo skrátene, DPF. O ten by sa mal každý vodič starať pravidelnou regeneráciou.

Práve si takéto auto kupujete a neviete ako spustiť regeneráciu DPF? Nie je to nič náročné, v prvom rade treba počkať, nech vás k tomu vyzve riadiaca jednotka vášho auta. To sa udeje (podľa štýlu jazdy) každých 400 – 1000 km. Od vás bude potom vyžadovať, aby ste zhruba 15 minút plynulo jazdili v stredných otáčkach so zaradením vyšším prevodovým stupňom.

A ako to pomôže filtru pevných častíc? Zatiaľ, čo vy sa budete snažiť o túto plynulú jazdu, riadiaca jednotka upraví chod motora tak, aby sa teplota výfukových plynov zvýšila na viac ako 600 stupňov, čo doslova vypáli čiastočky zachytené vo filtri.

 

Zdroj obrázka:
Autor: Memory Stockphoto / Shutterstock.com